Update august 30, 2022 Companiile din energie anunță un blocaj financiar din cauza faptului că Guvernul întârzie plata facturilor din iarna trecută. Ca să depășească blocajul, o companie a cerut bani în avans de la clienți.
Alina Floarea este preşedintele Asociaţiei de Proprietari a unui bloc din Sectorul 1 al Capitalei. În urmă cu câteva zile, a primit din partea furnizorului de gaze naturale o notificare ciudată, prin care asociaţiei de locatari i se cere să plătească o sumă uriaşă de bani drept garanţie, anunță Observator TV.
Alina Floarea, administrator bloc: Valoarea garanţiei este preţul de piaţă minus preţul plafonat cu TVA, cantitatea estimată pe trei luni. Nici mai puţin decât 222 de mii de lei. Iese din orice buget pe care ni l-am putea închipui. Noi aceşti bani nu-i avem în avans.
Compania spune că vrea aceşti bani sub forma unui “împrumut”.
Alina Floarea, administrator bloc: Suma va fi restituită nu mai târziu de 15 zile de încasare a sumelor aferente compensărilor stabilite. Îi împrumutăm să-şi achite ei preţul gazelor la nivelul pieţei, până la recuperarea banilor de la Ministerul energiei.
În situaţia acestei asociaţii de proprietari mai sunt şi alţi clienţi. Reporterii Observator au cerut o explicaţie de la compania de energie. Au primit următorul răspuns:
În aceste condiţii, în care: Guvernul nu plăteşte, băncile nu ne finanţează şi furnizorul a susţinut energia livrată către consumatorii din portofoliu, singura variantă posibilă o reprezintă un efort comun cu consumatorii care înţeleg situaţia din piaţă.
Experţii din energie spun că asemenea comportamente din parte furnizorului nu sunt normale.
Silvia Vlăsceanu, expert energie: Pot fi considerate abuzive. De ce? Pentru că i se cere o garanţie şi o plată în avans, deşi este un client bun platnic. Dacă un client constată că furnizorul actual vine cu nişte pretenţii pe care nu le-au discutat recomandarea este să-şi caute urgent un alt furnizor.
Nici Ministrul Energiei şi nici ANRE nu au dorit să comenteze situaţia. Şi nici n-au luat vreo măsură. Cât despre recuperarea banilor de la stat de către către furnizori….
Silvia Vlăsceanu, expert energie: Constatăm cu surprindere că sunt furnizori care înregistrează profit. Deci faptul că încasează cu întârziere, cu înseamnă neapărat că sunt într-o situaţie financiară dezastruoasă.
Compania care a transmis respectivele notificări clienţilor a avut, în 2021, o cifră de afaceri de 730 de milioane de euro, cu 62% mai mult faţă de 2020.
Preţurile energiei scad în Europa, în perspectiva intervenţiei Comisiei Europene
Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune, transmite Agerpres, care citează Bloomberg.
În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută, anunță G4Media.
Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor. Gazprom urmează să suspende livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream, în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă.
Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute despre reformarea pieţei energiei. Luni, şeful CE a anunţat că blocul comunitar caută să dezvolte un instrument care să elimine legăturile dintre preţurile la gaze şi electricitate şi a declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru a stopa costurile ridicate.
„Orice decizie privind plafonarea preţurilor energiei va limita profitabilitatea generării de energie din arderea gazului natural, ceea ce ar putea duce la o scădere a cererii. Ţinând cont de incertitudini şi de nivelul limitat al lichidităţii pe piaţă, preţurile vor fluctua probabil semnificativ”, a apreciat Warren Patterson, de la ING Groep NV.