Update iulie 22, 2022 Un bătrân de 71 de ani a ajuns la spital după ce a fost mușcat de șarpe, de trei ori. Pe plaja Saturn, turiștii s-au trezit cu șarpele lângă ei.
Un bărbat de 71 de ani din județul Iași a ajuns la spital cu trei mușcături de șarpe. Aceasta a fost tratat la UPU și apoi internat.Pacientul în vârstă de 71 ani este din localitatea Ciurea, județul Iași, informează stiripesurse.ro.
Acesta le-a spus medicilor că a fost mușcat în cursul nopții de joi spre vineri și al dimineții de vineri de trei ori de un șarpe lung, subțire și negru.
”Un pacient în vârstă de 71 de ani domiciliat în localitatea Ciurea din judeţul Iași prezenta 3 plăgi mușcate de şarpe – negru, subțire și lung – la membrul superior stâng, şi torace posterior. Pacientul prezenta amețelo. O leziune ar fi din cursul nopţii, iar două din cursul diminețoo.
Nu există nicio suspiciune precum că pacientul ar fi fost mușcat de o viperă. Acesta a fost tratat la UPU ca stare anafilactice și a fost internat în clinica de Medicină Internă. ” a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași, citată de bzi.ro.
Șerpi pe o plajă din Saturn | “Grijă mare la copii”
Câțiva turiști care au fost pe o plajă din Saturn s-au trezit cu un șarpe la câțiva metri de ei. Imaginile au fost surprinse cu telefonul mobil de unul dintre aceștia.
Turiștii care au fost pe plaja “Narcis Cleopatra” din Saturn au avut parte de ghinion. Aceștia s-au trezit cu un șarpe în timp ce stăteau la malul mării.
Din imaginile surprinse cu telefonul mobil se poate observa că reptila nu părea speriată de prezența oamenilor.
Șarpele se afla la malul mării și se deplasa către apă. La câțiva metri erau câțiva copii care se jucau.
„Atenție: Șerpi pe plaja din Saturn! Grijă mare la copii!“ a scris turistul care a filmat reptila, potrivit replicaonline.ro.
Vezi aici Video:
Ce se întâmplă în organism când eşti muşcat de viperă
Dacă sunteţi muşcat trebuie să ştiţi că manifestările clinice ale muşcăturii de viperă depind de mai mulţi factori: cantitatea de venin injectat, localizarea muşcăturii, starea de sănătate a victimei. Veninul poate să ducă la apariţia unor efecte atât locale cât şi sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) şi la vârstnici.
„Semnele si simptomele muşcăturii de viperă sunt: locale – urme ale muşcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice; sistemice (generale)- febra, transpiraţii, greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leşin”), dificultăţi de respiraţie, durere toracica, convulsii, coma, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al feţei, limbii, cailor aeriene, dificultăţi de respiraţie, şoc – tensiune arteriala prăbuşită, puls periferic nepalpabil)”, precizează Comisia Medicală Salvamont România, potrivit adevarul.ro.
Măsurile de prim ajutor constau, potrivit Comisiei Medicale Salvamont România, în: – Liniştirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi aşezat întins pe spate (sau în poziţie laterală de siguranţă, dacă este inconştient ) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al şarpelui;
– Apelarea Numărului Unic de Urgenţă 112 sau a Dispeceratului Naţional Salvamont – 0372126668, pentru a anunţa evenimentul şi a oferi detalii asupra stării victimei şi a localizării acesteia (eventual coordonate GPS); – Curăţarea plăgii cu apă oxigenată sau cu apă curată; Scoaterea eventualelor inele, brăţări sau altele asemenea de la nivelul membrului muşcat deoarece în caz de apariţie a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acţiona ca un garou;
„Proximal de plaga muşcată se aplică un pansament cu o faşă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulaţia sanguină arterială, cât să se poată introduce un deget sub bandaj”, se mai arată în recomandări.