Update iunie 29, 2022 A secat Lacul Amara din județul Buzău, opera încălzirii globale dar și a autorităților care au mutat cursul râului Buzău. Este vorba despre un lac natural, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați. Până de curând era un paradis al păsărilor sălbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Toate acestea au dispărut odată cu întinderea de apă.
Macovei Ureche, profesor de geografie: Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt.
Profesorul pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău, anunță Digi 24.
Macovei Ureche, profesor de geografie: Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici.
La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.
Macovei Ureche, profesor de geografie: S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați.
Lacul Amara şi-ar putea reveni, cred localnicii, însă doar dacă râul Buzăul va fi adus pe cursul vechi, la circa 500 de metri distanţă de lac, anunță Adevarul. Profesorul Ureche este chiar pesimist şi este convins că, dacă va persista seceta, iar oamenii nu iau măsuri, atunci e posibil să dispară şi alte lacuri din zonele de câmpie.