Update iunie 23, 2022 Cultura usturoiului în România era pe cale de dispariție dar subvenția de 3,000 de euro la hectar a salvat-o. Producția de usturoi s-a triplat. Importurile au scăzut, ba chiar am ajuns să și exportăm usturoi. Printre județele cu cele mai mari suprafețe cultivate sunt Buzău, Olt și Teleorman.
Valentin Jecu cultivă usturoi din 2017, când nu exista subvenția de la stat. De la câteva hectare, a ajuns la 20 și este cel mai mare producător de usturoi din județul Buzău.
Primește subvenția de 3.000 de euro doar pentru 5 hectare. Cultivă soiul “Benone”, un soi creat de stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Fermierul spune că nu duce lipsă de clienți. Usturoiul recoltat de el ajunge în două hipermarketuri, scrie stiri.tvr.ro.
În județul Buzău, subvențiile acordate din 2019 de Ministerul Agriculturii au dus la creșterea suprafețelor cultivate cu usturoi. Numai anul acesta s-au adunat 100 de hectare în plus față de 2021.
De la producători, usturoiul pleacă la prețuri între 7 și 15 lei kilogramul. În magazine se vinde cu cel puțin 17 lei. Și în Teleorman, tot mai mulți fermieri cultivă usturoi. Județul este în top 3 la nivelul țării. Pentru rezultate și mai bune e nevoie de investiții în utilaje performante și în depozite.
Aproape 1.800 de hectare sunt cultivate cu usturoi anul acesta. Cei mai mulți producători sunt în județele Buzău, Olt, Teleorman, Botoșani și Giurgiu. Cei care vor să ia subvenții trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi și să valorifice o cantitate de usturoi de cel puțin 3.000 de kilograme la hectar.
De la începutul programului, importul de usturoi a scăzut cu 1.000 de tone, iar exporturile au urcat de aproape 13 ori.
Dezvoltatorii imobiliari chinezi sunt atât de disperaţi, încât acceptă plata în grâu sau usturoi pentru apartamente
Potrivit unui mesaj publicitar al firmei Central China Real Estate, cu sediul în provincia Henan din centrul Chinei, care spunea “Schimbă grâu pentru o casă”, cumpărătorii unei locuinţe pot schimba grâu la un preţ de 2 yuani pentru un catty (o unitate chineză de măsură a greutăţii echivalentă cu aproximativ 500 de grame – n. r.), pentru a achita un avans de până la 160.000 de yuani (23.900 de dolari) în cazul unuia dintre complexe imobiliare pe care firma le dezvoltă, scrie observatornews.ro.
Un agent imobiliar de la Central China Real Estate a precizat că această campanie promoţională, care este destinată în principal fermierilor din regiune, a început luni şi se va încheia pe data de 10 iulie. Agentul a mai spus că dezvoltatorul oferă locuinţele la preţuri cuprinse între 600.000 şi 900.000 de yuani.
Luna trecută, un alt mesaj publicitar lansat de Central China Real Estate îi anunţa pe cumpărătorii de locuinţe că într-un alt proiect aflat în stadiu de dezvoltare pot să plătească avansul în usturoi la un preţ de 5 yuani per catty. Această campanie promoţională a atras 852 de vizite şi 30 de tranzacţii care au implicat 860.000 de catty de usturoi în cele 16 zile în care a fost valabilă. Pe piaţa angro din China, preţul la grâu şi usturoi este de 1,5 yuani pentru 500 de grame.
Dezvoltatorii imobiliari chinezi se străduiesc să crească vânzările, după ce în perioada ianuarie-martie numărul tranzacţiilor a scăzut dramatic, pe măsură ce restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru combaterea pandemiei au generat îngrijorări că o corecţie gravă a pieţei imobiliare ar putea pune în pericol ţinta de creştere economică pentru 2022 stabilită de Beijing la 5,5%