Update iunie 13, 2022 Turiștii sunt nemulțumiți că li se atrage atenția cu geamanduri în formă de cruce că pot muri dacă nu respectă regulile.
Câteva geamanduri în formă de cruce plutesc în valuri în apropierea țărmului, stârnind spaima sau revolta turiștilor aflați la plajă. Salvamarii au și ei păreri împărțite: unii au acceptat să le monteze, alții au refuzat, anunță Europa FM.
Geamandura portocalie, de înălțimea unui om, are în partea superioară forma unei cruci. Mai jos, un logo „Fără aventură, după geamandură”.Dedesubt, proiectantul originalului obiect plutitor a scris cu majuscule „Pericol de înec după acest punct”.
Creația nu se termină aici. „36 de oameni au murit anul trecut dupa ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”, este atenționarea scrisă în alb pe portocaliul obiectului în formă de cruce mișcat de valurile mării.
La Eforie a ieșit scandal. Geamandurile au fost aduse, pe semnătură, de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș.
Li s-a dat în plus și câte un banner pe care este scris numărul morților înecați anul trecut în apele mării. „Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor .
El refuză să pună geamandurile Fundației pentru SMURD, la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea sponsorizare este de fapt o rușine națională.
Conform contractului de sponsorizare, „bunurile pentru activități specifice de prevenire a înecului pe litoralul Mării Negre„, adică o geamandură și un banner, au fost achiziționate cu 2.500 de lei.
Salvamarii încearcă să îi convingă pe turişti de pericolul la care se expun
Deşi sezonul abia a început, salvamarii spun că deja au ajuns la capătul răbdării, anunță Observator Tv.
Mihai, salvamar: Nu înţeleg, că-s turişti. Mă cert cu ei în fiecare zi.
Gelu Vătămănescu – șef salvamari Eforie: Avem aceaşi discuţie, steagul roşu nu interesează pe nimeni. Să aibă grijă de copii şi să nu intre în apă, marea e agitată, în chestiuni de secunde se pot pierde vieţi omeneşti şi e păcat.