Update iunie 13, 2022 Statele dezvoltate anunță că au scăpat de bolile mizeriei (tuberculoza, holera și malaria) dar se confruntă cu boli ale „bunăstării” (diabetul, bolile de inimă).
În ultimele câteva decenii, Asia de Est a înregistrat o creștere uimitoare a ratei miopiei. Și tot mai multe dovezi sugerează că principalul motiv care stă la baza acestui fenomen este… educația – mai exact, faptul că elevii petrec o mare parte din zi în săli de clasă relativ slab luminate, scrie digi24.ro.
Aproape toți tinerii asiatici au nevoie de ochelari
Înainte de boom-ul economic care a început în anii 1960, miopia era o deficiență rară în Asia de Est, dar în zilele noastre este aproape omniprezentă în rândul tinerilor. În Hong Kong, Singapore și Taipei, mai mult de 80 la sută dintre cei care termină școala sunt miopi. În Seul, mai mult de nouă din zece tineri sunt miopi. China, care și-a început ascensiunea economică ceva mai târziu, recuperează decalajul. Datele din Guangzhou, în sud, și Mongolia interioară, în nord, arată rate de miopie de aproximativ 80 la sută în rândul tinerilor.
Chiar dacă Asia de Est este în centrul acestei epidemii, Occidentul nu este imun. Studiile indică rate de miopie cuprinse între 20 la sută și 40 la sută în Europa, iar o cercetare realizată în California a constatat o rată de 59 la sută în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani.
Miopia precoce poate duce la pierderea vederii
Există, ce-i drept, lucruri mai rele de care să suferi. Dar miopia nu este chiar benignă. Ochelarii și lentilele de contact sunt o bătaie de cap costisitoare, care durează toată viața. În unele zone rurale din China, unde unele familii nu își permit să cumpere ochelari, iar copiii se chinuie la școală. În plus, miopia severă îi predispune pe cei care o au și la alte boli oculare la vârsta mijlocie, unele dintre acestea putând cauza pierderea ireversibilă a vederii.
Guvernele din Asia sunt din ce în ce mai îngrijorate de implicațiile pentru sănătatea publică ale unor generații întregi care cresc cu miopie, iar cele din alte părți ale lumii ar trebui să înceapă să se îngrijoreze și ele, atrage atenția articolul din „The Economist”.
Expunerea regulată la lumina zilei este vitală pentru a controla în mod corespunzător dezvoltarea văzului la copii. Prea puțină lumină duce la miopie. Cercetătorii cred că acest lucru explică de ce ratele sunt atât de ridicate în Asia, unde se pune un accent puternic pe educație, iar tinerii petrec ore multe la școală și, adesea, mai fac apoi și meditații private după-amiaza și seara.
Soluție: mai mult timp petrecut în aer liber
Picăturile speciale pentru ochi, precum și ochelarii inteligenți și lentilele de contact ar putea fi soluții care să încetinească progresia miopiei odată ce aceasta a început. Dar prevenția este mai bună decât atenuarea, iar știința sugerează o măsură ieftină și simplă.
O serie de studii încurajatoare, multe dintre ele efectuate în Taiwan, arată că dacă li se oferă școlarilor – în special celor din învățământul primar – mai mult timp petrecut în aer liber, numărul celor care ajung să dezvolte miopie se reduce. O politică la nivelul întregii insule, care face exact acest lucru, pare să fi început deja să inverseze creșterea de zeci de ani a ratelor miopiei.
La urma urmei, țări precum Finlanda și Suedia se descurcă bine în clasamentele globale privind educația cu o abordare mai puțin intensă a educației. Pauzele mai lungi la locul de joacă ar putea, de asemenea, să facă o breșă și în alte probleme ale lumii bogate, cum ar fi obezitatea infantilă. Concluzia e simplă: guvernele cu viziune ar trebui să-și trimită copiii în aer liber, încheie The Economist.
Ce este miopia
Miopia este un viciu de refractie care afecteaza vederea la distanta. Este un defect de vedere frecvent, un sfert din populatia generala este mioapa. Studii recente arata ca miopia este in crestere. Persoana cu miopie poate vedea clar obiectele de aproape, insa vede neclar (in ceata) obiectele aflate la distanta.
Miopia apare cand forma ochiului este alungita (diametrul din fata catre spate este mai mare decat normal), ceea ce determina ca razele de lumina sa se refracte (sa isi schimbe directia) incorect, focalizand imaginea in fata retinei, si nu pe retina, cum este normal. Miopia se poate dezvolta rapid sau gradual, adesea inrautatindu-se in timpul copilariei si adolescentei. Frecvent, mai multi membri ai familiei au miopie. Examenul oftalmologic stabileste diagnosticul de miopie. Vederea neclara poate fi compensata cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau chirurgiei refractive, scrie reginamaria.ro.
Miopia reprezinta incapacitatea ochiului de a focaliza pe retina imaginea obiectelor situate la distanta pentru a crea o imagine clara. Pacientul miop va vedea incetosat, neclar, cand priveste la distanta.
Pentru ca razele de lumina care vin de la un obiect indepartat sa se poata focaliza pe retina si astfel sa se formeze o imagine clara, acestea trebuie sa se refracte (sa-si schimbe directia). Ochiul are 2 parti care refracta lumina si focalizeaza imaginea pe retina:
- Corneea – este o membrana transparenta, in forma de cupola, aflata in partea din fata a ochiului. Este prima suprafata a ochiului prin care patrunde lumina. Este cea mai puternica lentila a ochiului, asigurand aproximativ 80% din refractia luminii.
- Cristalinul – este o structura clara de marimea si forma unei bomboane M&M. Are functia de lentila biconvexa. Cristalinul asigura focalizarea finala.