Update mai 18, 2022 Probabil prea multe pile ale politicienilor au probleme cu comportamentul agresiv la volan astfel că se elimină din Codul Rutier.
Deși n-a trecut multă vreme de la ordonanța de urgență prin care s-au înăsprit pedepsele pentru șoferii vitezomani și agresivi, deputații din Comisia de Transport au relaxat deja mai multe sancțiuni. Deputații de la PSD, PNL și UDMR au votat în bloc pentru eliminarea articolului care definea comportamentul agresiv la volan, iar conducătorul auto era sancționat cu suspendarea permisului pentru 30 de zile.
De asemenea, șoferii vitezomani prinși pe radar că circulă cu peste 70 de km/h peste limita maximă de viteză primesc dovadă cu drept de circulație, după ce li se suspendă carnetul. În prezent, dovada este fără drept de a se urca la volan, scrie digi4.ro
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul siguranței rutiere, iar numărul șoferilor vitezomani va crește dacă aceste măsuri vor fi adoptate, spun experții în conducere defensivă.
Emil Gâtej – expert conducere defensivă: “Cred că nu va mai fi o spaimă la fel de mare radarul. Pentru că practic se merge către respectarea normei de viteză atunci când trecem prin dreptul aparatului radar și apoi mersul cu orice altă viteză, că din moment ce nu putem fi opriți, din moment ce constatarea se face fără oprire, nu mai există consecințe. Legile fizicii rămân aceleași. Tot la 62 de km pe oră, impact frontal cu obstacol fix, un om nu mai poate supraviețui indiferent ce spune legea.”
Polțiștii au dat mai bine de 400 de sanctiuni pentru comportament agresiv au fost date din februarie, atunci când a fost înăsprit codul rutier. Acum, dacă noile reglementări ar intra în vigoare, un șofer care circulă cu 200 de km pe oră pe autostradă va scăpa cu o amendă de 650 de lei, în loc să îi fie suspendat permisul de conducere pentru 4 luni.
Cei mai mulți oameni se plâng de șoferii agresivi din trafic.
Poliția Română caută soluții pentru a depista șoferii care nu au poliță RCA
Una din trei mașini înmatriculate în România nu are poliță RCA, conform datelor de la finalul anului trecut ale Autorității de Supraveghere Financiară.
Asta, deși legea îi obligă pe șoferi să aibă asigurare auto obligatorie, altfel amenzile pot ajunge până la 2.000 de lei. Polițiștii ar trebui să îi avertizeze pe cei care nu respectă regulile, însă acest lucru nu se întâmplă, fapt confirmat și de Ministrul de Interne, iar controalele sunt puține pe șosele, așa că sunt șanse mari să fiți loviți de un șofer fără asigurare, scrie stirileprotv.ro.
30% din mașinile înmatriculate în România nu aveau o poliță RCA la finalul anului trecut. Șoferii riscă o amendă de până la 2.000 de lei și reținerea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare. Dacă tragem linie, chiar și o poliță RCA pentru o mașină cu consum mare ajunge să fie mai ieftină decât amenda sau eventualele despăgubiri.
De exemplu, o asigurare valabilă un an pentru o mașină de până la 2000 cmc va costa până în 1.900 de lei pentru cei sub 30 de ani și sub 1.200 de lei pentru șoferii de peste 30 de ani, conform Autorității de Supraveghere Financiară, iar situația se complică în cazul unul accident. Un șofer lovit în trafic de o mașină fără RCA va fi despăgubit de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii.
După ce poliția întocmește procesul verbal, șoferul respectiv trebuie să completeze o cerere de despăgubire pe care o găsește pe site-ul Biroul Asiguratorilor de Autovehicule. După ce este analizat dosarul de pagubă, titularul va primi banii în cel mult 90 de zile. Vinovatul va fi, însă, tras la răspundere și pus să plătească din buzunar pagubele.
Victor Sraer, broker: „O daună costă polița RCA pe un an timp de 10-15 ani sau, dacă e o daună mai mare, poate că riști să-ți vinzi mașina sau casa să poți să plătești. Numai în anul 2021, dauna medie pe RCA depășea 9.000 de lei. Peste 80% dintre clienții de RCA cumpără astăzi polițe pe 12 luni.”
Polițiștii de la Direcția de Permise ar trebui să-i notifice pe șoferii fără asigurare. O lege veche de 16 ani îi obligă pe responsabilii din MAI să monitorizeze electronic situația, însă acest lucru nu se întâmplă, recunoaște chiar ministrul de Interne, Lucian Bode.