Update mai 12, 2022 În România începe să se facă ordine în haosul urbanistic. Se mai demolează câte un bloc, câte un etaj, chiar și balcoane.
Locatarii mai multor blocuri sociale din Arad au fost anunţaţi de primărie că vor rămâne fără balcoane. Deşi blocurile au fost construite în 2008, experţii spun că balcoanele nu mai sunt sigure. Trei s-au prăbuşit doar în ultimul an. Acum, 80 de balcoane vor fi demolate preventiv.
Demolarea balcoanelor a început deja la cele cinci blocuri sociale, unde locuiesc familii nevoiaşe sau evacuate din centrul oraşului, când imobilele în care stăteau au fost retrocedate, informează observatornews.ro.
“Acum unde ieșim? De ce mi-a luat balconul?”
Construcţiile, ridicate pe schelet de lemn în 2008, au costat aproape 23 de milioane de lei.
“În loc de scandură de brad, adică dulap de brad, a fost băgat dulap de PFL. Aia în contact cu apa a putrezit”
Oamenii spun că blocurile suferă din cauza infliltraţiilor.
Trei balcoane s-au prăbuşit în ultimul an. Însă decizia de demolare a tuturor celor 80 de balcoane nu le este pe plac: “Nu mi se pare ok, trebuia măcar să dea posibilitatea la oameni care voiau să îşi renoveze pe banii lor”.
Călin Bibart, primar Arad: Evident că nu este o măsură plăcută, dar pe un astfel de domeniu în ceea ce priveşte siguranţa oamenilor mai ales în locuinţe singura voce care este luată în considerare este cea a expertului tehnic.
Rămaşi fără balcoane, locatarii s-au trezit cu uşile ferecate din exterior, cu şipci din lemn, potrivit renașterea.ro.
Cziszter Kalman, inginer rezistență: Pot să spun următorul lucru, îndepărtarea acestor balcoane nu va afecta rezistenţa blocurilor.