Update mai 12, 2022 Scumpirile sunt tot mai mari și mai greu de dus, de la o lună la alta, iar inflația anuală a ajuns la un record de aproape 14% în luna aprilie, potrivit Institutului Național de Statistică.
N-am mai avut astfel de creșteri de prețuri de la o lună la alta de la începutul anilor 2000. Din păcate, tăvălugul abia s-a pornit, avertizează analiștii economici, potrivit stirileprotv.ro.
Speriați de prețuri sunt tot mai mulți cei care și-au schimbat obiceiurile ca să le ajungă banii.
„Nu mai cumpărăm trei kg de nu ştiu ce. Cumpărăm două. Nu mai luăm aşa, ca pe vremuri, să avem un confort”, a spus un român.
„Stăm mai mult la muncă sau găsim un job part-time, un job online, pentru a putea primi venituri şi din alte părţi. Se scumpesc, se tot scumpesc şi trebuie să recurgem şi la alte metode. Nu mai stăm în spa-uri, manichiură, pedichiură, cum trebuia să stăm noi, doamnele, regulat. Mai încercăm şi acasă”, a spus o româncă.
„Mi-am mai găsit un loc de muncă. Încerc să tai de unde pot. Mi-am făcut în primul rând abonament la STB, ca să nu mai iau maşina, să iau autobuzul”, a spus un alt român.
Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale – cu peste 85%, reiese din datele INS.
Creșteri mari de prețuri s-au înregistrat, de asemenea, la cartofi și ulei comestibil – cu aproximativ 40%, dar și la combustibili – cu peste 35%.
Majorări în jurul a 20 de procente s-au înregistrat la energia termică, electrică, la transportul la aerian, serviciile poștale și de apă, canal, salubritate, anunță România Actualități.
Scumpiri au fost consemnate și la legume și conserve de legume, la produse de morărit și panificație, inclusiv la pâine.
Potrivit datelor INS, în ultimul an, niciun produs din coșul de consum utilizat în calculul inflației nu s-a ieftinit.
Singurele tarife rămase la aproximativ același nivel sunt cele pentru transportul feroviar și pentru serviciile de telefonie.
Banca Națională a estimat că inflația va continua să crească peste nivelurile prognozate și va depăși 10% și în prima parte a anului viitor.