Update aprilie 28, 2022 Autoritățile anunță că aproape 200 de îmbolnăviri au fost raportate până acum în 14 țări din întreaga lume. Japonia și Canada se numără printre statele care au anunțat ultimele că au descoperit cazuri de hepatită cu origine necunoscută. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani.
Un deces a fost înregistrat, iar 10% dintre bolnavi au avut nevoie de transplant de ficat.
Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.
“Hepatitele, în general, pot fi prevăzute dacă respectăm regulile de igienă. Scăderea emoției legate de pandemie ne-a făcut mai puțin prudenți. Înainte nu cumpărăm obiecte de la magazin până nu le dezinfectam. Acum, aceste precauții s-au estompat și au creat o portiță pentru transmiterea unor patogeni care circulă în natură pe cale fecal-orală.
Se contaminează niște alimente din cauza mâinilor sau a apei cu care sunt stropite și ajung la copii. Cheia ar fi să ne spălăm pe mâini și dacă consumăm alimente care nu se prepară termic, să le spălăm foarte bine.
Din datele pe care le avem, cel puțin în Scoția, unde au fost raportate primele cazuri, 12 din cei 13 pacienți au vârste până la 5 ani. Cei foarte mici care nu pot purta mască, nu se spală, duc mâinile la ochi. Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile foarte simple, nu să ne speriem din nou și să ne izolăm”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu pentru Digi 24.
Întrebat care sunt semnele că un copil are hepatită, medicul a răspuns că acestea diferă în funcție de vârsta copilului.
“Un sugar e simptomatic în 1-3% din cazuri, în timp ce un adolescent sau un adult, e simptomatic în 30-50%. Cu cât e mai mic, trebuie să fim cu un grad de vigilență mai mare”, a precizat Mihai Craiu.
El a explicat și când un copil trebuie dus la spital: “Trebuie să ne uităm la semnele de suferință ale burții: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale. Dacă apare icterul, culoarea galbenă a fetei și a ochilor, atunci trebuie să mergem la spital”.
Mama fetiţei de 5 ani cu hepatită de cauză necunoscută, evaluată la Spitalul Fundeni pentru un eventual transplant de ficat
Mama fetiţei de 5 ani cu hepatită de cauză necunoscută este evaluată joi la Spitalul Fundeni de către echipa profesorului Braşoveanu, pentru un eventual transplant de ficat. Cel mai probabil este o boală Wilson, nu se asimilează cuprul la nivelul ficatului, se depune în sistemul nervos central, dacă apare un donator cadaveric operaţia va fi de urgenţă, afirmă medicul, precizând că ultimul transplant de ficat de la donator adult viu la copil a fost făcut în Moldova acum câţiva ani.
„Mama este tânără, are 26 de ani, probabil că cea mai bună compatibilitate este cu mama, sigur în eventualitatea în care nu apare un donator cadaveric tânăr de la care s-ar putea împărţi ficatul şi să folosim lobul stâng pentru fetiţă, dacă apare un 0 sau un A2, un donator cadaveric tânăr, sub 40 de ani, atunci ne punem problema unui split in vivo sau ex vivo, vom vedea, dacă nu, atunci singura soluţie este transplantul de la donator viu, de la mamă, se va face o tomografie computerizată ca să vedem variantele anatomice, aspectul ficatului şi, în principiu, având în vedere că este un copil de 5 ani i-ar ajunge lobul stâng.
Se fac şi alte analize mai amănunţite, grupul sangvin, probe de coagulare, alte analize specifice care se fac în transplantul hepatic, de la donator viu sau de la donator cadaveric şi de asemenea este foarte important evaluarea fetiţei, se pare că este o boală Wilson şi atunci trebuie să facem toate consulturile, neurologic, de anestezie şi terapie intensivă, şi să stabilim concret ziua intervenţiei chirurgicale, în mod normal transplantul hepatic de la donator viu este o operaţie programată şi trebuie să alegem ziua în funcţie de investigaţiile care s-au făcut şi care mai sunt de făcut, dacă apare un donator cadaveric, este posibil oricând, deci o împărţire a ficatului cu folosirea lobului stâng pentru fetiţă atunci operaţia va fi de urgenţă.
Am vorbit cu medicul care se ocupă de fetiţă la Grigore Alexandrescu , se pare că este o boală Wilson dar nu vă pot spune 100% pentru că cred că la un moment dat s-a vehiculat şi ideea că poate fi o hepatită de cauză neprecizată, acum se face vâlvă cu această hepatită”, a explicat medicul pentru news.ro.
Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, explică cum ne putem proteja copiii de hepatită severă. Semnele care trebuie să pună în gardă părinții
„Spălatul pe mâini este aici extrem de important. Copiii, cunoaștem sunt predispuși să facă afecțiuni gastrointestinale, multe dinte ele virale, în sensul că sunt mai predispuși să pună mâna murdară la gură. Și presupunând că aceste cazuri de hepatită sunt cauzate de un virus gastrointestinal sau, cum este speculat acum, un adenovirus, măsura de igienă sporită, spălat pe mâini este cea mai bună măsură de prevenție.
În caz că părinții observă o stare de greață anormală, o îngălbenire a albului ochilor sau dureri abdominale, în primul rând trebuie să contacteze medicul de familie și pe baza recomandărilor acestuia și să meargă la spital sau să obțină tratamentul necesar.
Atenție, nu toate cazurile acestea țin de această hepatită atipică, există și virusul hepatitei, diverse virusuri ale hepatitei care pot duce la altfel de manifestări. Ideea este că, în funcție de agentul cauzativ identificat, se administrează un anumit tratament. Deci, nu cred că ar trebui părinții să se îngrijoreze acum pentru astfel de lucruri, dar să fie precauți în sensul că, dacă se observă ceva anormal cu privire la starea de sănătate a copilului, să nu ezite să solicite ajutor medical, din partea, în primul rând a medicilor de familie și ulterior, dacă este nevoie și a medicului specialist”, a declarat Ștefan Dascălu, potrivit Gandul.