Update aprilie 27, 2022 Ministrul Economiei a anunțat astăzi că în România va fi construit primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Ministrul nu a anunțat și o locație. Va fi construit la Cluj, Brașov sau București?
Ministrul Economiei Virgil Popescu, citat de ziare.com: „România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa!
Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.
Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”.
Reactoarele SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor, într-o mult mai mare măsură, să genereze energie fără emisii de dioxid de carbon la costuri mai scăzute, să revitalizeze industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul american al Energiei a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014, pentru a accelera dezvoltarea și amplasarea reactoarelor SMR, anunță Ambasada SUA la București.
Înlocuirea centralelor pe cărbune cu reactoare SMR poate ajuta comunitățile din România și angajații din centrale să participe la tranziția către energie decarbonizată și în același timp să continue să ofere beneficii economice la nivel local. Această strategie servește drept catalizator pentru amplasarea reactoarelor SMR și în alte țări semnatare ale Inițiativei Celor Trei Mări care doresc să se decarbonizeze și continuă să consolideze parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.
România plănuiește să își reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și dependența de importurile de combustibili fosili de la 20,8 % până la 17,8% în 2030.
Energia nucleară, care în prezent reprezintă 33% din producția de energie fără emisii de dioxid de carbon a țării, va juca un rol esențial în atingerea acestor cote de decarbonizare, pentru a asigura tranziția energetică către o economie fără amprentă de carbon.