Update februarie 23, 2022 Multinaționalelele din România sunt văzute că răul suprem, sunt ținta unui importante electorat din țara noastră. Visul lor este pe cale să se întâmple. Multinaționalele din energie din România sunt la un pas de faliment, grație Guvernului României.
Concret, Guvernul a dat o lege prin care a plafonat prețul la electricitate și gaze, urmând să plătească diferența de preț multinaționalelor din energie. Doar că, nicio surpriză, Guvernul nu a făcut nicio plată din noiembrie. S-au adunat sume considerabile care nu mai pot fi plătite de multinaționale. În cazul cel mai probabil al falimentelor, mai mult de jumătate din România riscă să rămână fără curent și gaze, dar asta este deja un detaliu. Bucuria eliminării multinaționalelor nu se poate compara cu o casă fără gaz și curent.
Ambasadorii străini din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia solicită Guvernului să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, spunând că, pe lângă faptul că aceștia cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată un document obținut de Economedia.
Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.
Mai precis, ambasadorii susțin că furnizorii se confruntă acum cu probleme reale de flux de numerar, având nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea, în contextul în care încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor.
„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii.
Bogdan Glavan: „Plafonarea prețurilor, deși foarte atractivă ca slogan, s-a dovedit cea mai complicată și inducând profunde distorsiuni în economie. Acum au ajuns furnizorii E.ON, Enel, CEZ, Engie să se plângă că trebuie să se împrumute pentru a-și plăti la rândul lor facturile. Conform Economedia, ambasadorii țărilor occidentale au trimis o scrisoare de alarmă guvernului în acest sens.
Aia e. Guvernanții nu au vrut să aplice cea mai simplă soluție, de la bun început, reducerea impozitării, fiindcă au urmărit în realitate tocmai să câștige din inflație și din scumpirea energie… produsă de stat.
Într-o țară civilizată deciziile guvernamentale ar fi argumentate, justificate, ar fi luate pe o bază științifică, de profesioniști. Dar în Prostovenești, a.k.a România, știe cineva cine îl consiliază pe prim-ministrul Ciucă pe probleme economice? Junta militară probabil. Ce să știe ea, probabil la fel cât știe junta militară din Zimbabwe”.