Update februarie 17, 2022 Criza din Ucraina pare că se apropie de final. Vladimir Putin nu va mai invada toată șara, speriat de reacția intransigentă a Europei și SUA, se va mulțumi să ocupe cele două provincii separatiste din Est. Ucraina și țările europene vor fi fără reacție, ca în cazul anexării Crimeii. Nu se pot declanșa reacții pentru două provincii catolgate deja ca rusești.
Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au deschis focul pe teritoriul lor de patru ori în ultimele 24 de ore și au spus că încearcă să stabilească dacă există victime, transmite Reuters. Agențiile de informații americane au spus la începutul acestei luni că sunt de părere că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru o invazie a Ucrainei, eventual prin producerea de videoclipuri de propagandă care să arate un atac înscenat, informează Hotnews.
11.04 În zona aeroportului Donețk și în satul Elenovka din estul Ucrainei sunt auzite bombardamente, a spus un martor de la fața locului, citat de Reuters.
10.56 Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au observat joi mai multe bombardamente de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale din estul Ucrainei, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică.
10.36 Ucraina spune că forțe separatiste sprijinite de ruși au tras într-un sat din regiunea separatistă Luhansk, fiind lovită și o grădiniță.
08.31 Kievul neagă că a bombardat pozițiile separatiștilor din estul țării. “În ciuda faptului că s-a tras asupra pozițiilor noastre cu arme interzise, inclusiv cu artilerie de 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul ca răspuns”, a declarat un ofițer de presă al armatei ucrainene.
Noi imagini din satelit arată că activitatea militară a Rusiei rămâne intensă în apropiere de granița Ucrainei
Imagini din satelit arată că Rusia şi-a retras unele echipamente militare din apropierea Ucrainei, dar au sosit altele, iar Rusia continuă să dispună de numeroase forţe şi materiale militare în apropierea ţării vecine, a indicat joi o companie privată americană, transmite Reuters, citată de G4Media.
Imaginile difuzate de compania Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care monitorizează de câteva săptămâni acumularea de forţe ruse în preajma Ucrainei, nu au putut fi verificate în mod independent de Reuters, notează agenţia.
State occidentale au atenţionat miercuri că prezenţa militară rusă se intensifică la graniţele Ucrainei, contrar insistenţelor Moscovei, care afirmă că şi-a retras parţial forţele.
Rusia a mobilizat 150.000 de militari
În contextul în care Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari la granițele Ucrainei, NATO mobilizează forțele în țările partenere de pe Flancul Estic și în Lituania, Letonia sau Estonia. În ceea ce privește România, după o nouă creștere, vom avea 3.300 de militari sub stindardul NATO.
Jurnalistul Radu Tudor prezintă și cum sunt alocate trupele, în bazele NATO din România.
”In urma cresterii posturii agresive a Rusiei in jurul Ucrainei, in bazinul Marii Negre si la frontierele NATO, aliatii au decis sporirea masurilor de aparare.
Desi Rusia are peste 150.000 militari masati in jurul Ucrainei, NATO are mult mai putine forte pe Flancul de Est. Dar numarul acestora creste in Polonia, Romania, Lituania, Letonia, Estonia.
In Romania, este in decurs de asezare un dispozitiv de 1900 de militari americani. 1000 de militari din Regimentul 2 Cavalerie sunt ultimii veniti la Mihail Kogalniceanu. Ceilalti 900 erau deja prezenti in bazele de la Deveselu, Campia Turzii, Mihail Kogalniceanu si in diverse structuri NATO de pe teritoriul Romaniei.
Alti circa 400 de militari NATO se afla in diverse baze si unitati. Cei mai vizibili sunt militarii italieni si germani, care executa cu aeronavele lor militare serviciul de Politie Aeriana pentru Romania de la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu, prin rotatie cu alte tari aliate.
Daca Grupul de Lupta NATO se va constitui pana la inceputul verii, pe teritoriul Romaniei vor exista aproximativ 3300 militari aliati veniti in misiune pentru apararea Romaniei si Flancului Estic.”, scrie Radu Tudor, pe blogul personal.