Update februarie 10, 2022 Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș este de părere că aceasta va fi ultima primăvară cu restricții COVID în România. El se așteaptă ca situația să fie gestionabilă și la toamnă, dacă nu apare o nouă tulpină semnificativ diferită.
„Suficient de multe persoane vor fi expuse și infectate, plus persoanele vaccinate, ca din luna aprilie, mai, categoric vom reveni la normal, exact la fel ca anul trecut pentru că vremea caldă, dar chiar și din toamna viitoare, presupunând că nu apare o tulpină nouă, care să fie fundamental diferită, mă îndoiesc că vom mai avea restricții la nivel de societate”, a declarat Răzvan Cherecheș la Europa FM.
Nu încercați să vă infectați intenționat cu varianta Omicron de coronavirus în speranța că veți avea simptome ușoare de boală și astfel dobândiți imunitate.
Răzvan Cherecheș avertizează că nu avem de unde ști cum reacționează fiecare organism în parte:
„Știm că e o variantă mai ușoară în principal la persoanele vaccinate. Nu ai cum să anticipezi dacă nu faci parte din acel mic procent de persoane sănătoase, sportive, fără alte probleme și care au o problemă la sistemul imunitar. Am avut nenumărate exemple din lume, oameni care au fost tineri, sănătoși și care au murit sau, cealaltă variantă, e improbabil să anticipezi dacă vei dezvolta un sindrom Covid lung. Multe persoane tinere care au făcut Covid, cu simptome foarte ușoare și care după luni de zile continuă să aibe simptome și din nefericire, încă, la sindromul Covid lung nu avem un tratament clar, nu știm o cauzalitate clară, încă nu știm în cât timp va dispărea, dacă va dispărea, și atunci nu are sens să te expui unui asemenea risc.”
Ciucă, despre ridicarea restricțiilor: După 15 februarie vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate
Premierul Nicolae Ciucă spune că Guvernul ar urma să discute după 15 februarie despre posibilitatea ridicării unor restricții, în condițiile înn care datele din ultimele zile privind pandemia de COVID-19 sunt „încurajatoare”.
„Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este faptul că începând de vinerea trecută, sâmbăta trecută, cifrele sunt încurajatoare. Am început să scădem cu 2.000 – 3.000 de infectări pe zi, chiar şi astăzi – ne raportăm la datele de cu o săptămână în urmă – astăzi numărul de infectări este mai mic decât marţea trecută. Folosim ziua de marţi, pentru că în weekend, testările nu sunt la fel, oamenii ezită să meargă la centrele de evaluare şi diagnostic”, a spus Ciucă, citat de Digi24.
„Nu vreau să mă antepronunţ. Am discutat cu domnul ministru Rafila şi dânsul a spus că după 15 februarie, în funcţie de datele pe care le vom avea atunci, în evoluţia aceasta a infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul Guvernului”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Începând din data de 21 februarie, în Anglia, COVID devine doar o răceală
Autoizolarea a rămas singura măsură anti-pandemie din țară, autoritățile mizând pe trendul pozitiv din ultima perioadă.
”Dacă tendința încurajatoare a datelor la care asistăm va continua, mă aștept că vom putea elimina ultimele restricții, inclusiv obligația de carantină pentru persoanele pozitive, cu o lună înainte de termen”, a declarat premierul Boris Johnson la o întâlnire cu deputații, în condițiile în care reglementările de limitare a răspândirii COVID în Anglia sunt așteptate să expire pe 24 martie, potrivit Antena 3.
Anglia a înregistrat o scădere constantă a infecțiilor și a internărilor în spital în ultimele săptămâni. În acest context, premierul a anunțat că va prezenta strategia Guvernului de a trăi cu coronavirusul, tratându-l ca pe o endemie și nu ca pe o pandemie, pe data de 21 februarie, în prima zi după încheierea pauzei în sesiunile parlamentare.