Update februarie 7, 2022 Autoritățile române se mobilizează pentru a-l aduce în țară pe Mathias, bebelușul de o lună internat în Danemarca cu fractură și hemoragie craniană. Este bine să fie aruncat într-un orfelinat românesc sau să rămână în grija autorităților daneze? Părinții săi au fost arestați după ce medicii de acolo au alertat poliția pentru că starea bebelușului a ridicat suspiciuni. Aceștia suspectează “sindromul bebelușului scuturat”.
Sindromul bebelușului zgâlţâit sau scuturat (shaken baby syndrome) este o formă gravă de abuz asupra copiilor, care poate fi chiar fatală pentru sugari. În Vestul Europei este o faptă pedepsită cât se poate de serios. În Marea Britanie, de exemplu, unul din șase decese provocate la sugari este înregistrat ca fiind cauzat de zgâlțâirea copilului, informează observatornews.ro.
Ce este sindromul bebelușului zgâlţâit?
Sindromul a fost descris încă din anul 1970 și reprezintă o alterare gravă a creierului, a retinei, a membrelor si a coastelor din cauza mișcării bruște sau zgâlţâirea sugarului. Unul din patru copii care este scuturat cu putere moare din cauza rănilor suferite. Dintre bebelușii care supraviețuiesc, aproximativ 80% suferă daune permanente. În lume sunt mii de cazuri în fiecare an, dar multe rămân neraportate sau nediagnosticate. Vârsta la care apare acest sindrom este cuprinsă între 1-12 luni, dar uneori poate să apară și la 5-6 ani.
Sugarul are mușchii gâtului slăbiți și nu are creierul suficient de dezvoltat iar atunci când este bruscat creierul se mișcă înainte și înapoi în interiorul cutiei craniene. Acest lucru cauzează vânătăi, umflături, sângerări și poate fi fatal.
Sindromul bebelușului zgâlţâit apare de obicei atunci când un părinte sau un îngrijitor scutură cu putere un bebeluș sau un copil mic din cauza frustrării sau a furiei – adesea pentru că cel mic nu se oprește din plâns. De obicei, nu este cauzat de mișcări ușoare cum ar fi jucatul copilului pe genunchi sau de căderi minore.
Ce se va întâmpla cu Mathias
Autoritățile de la noi spun că Mathias ar putea fi încredințat bunicilor materni din județul Vaslui. Familia mamei dorește să aibă grijă de băiat, iar Autoritatea pentru Protecția Copilului va face o anchetă socială acasă la bunici. Rezultatele anchetei vor fi trimise, ulterior, statului danez, anunță Stirile Pro TV.
Mathias, care s-a născut acum cinci săptămâni în Danemarca, este în custodia autorităților daneze, care vor decide ce se va întâmpla cu el în funcție de evoluția anchetei.
Olesea Gadirca, avocată în Danemarca: ”Părinții nu sunt condamnați, părinții nu sunt considerați vinovați, este vorba doar de o bănuială rezonabilă. La faza de urmărire penală nu văd posibil ca statul să accepte acestă solicitare din partea statului român.
Procedural, la momentul acesta este nevoie să investigheze în continuare această presupusă infracțiune. Iar locul procedurii infracțiunii este în Danemarca, iar copilul este sub investigații tot aici și are rezidența tot în Danemarca”.
Ambasador: „Legislaţia este extrem de strictă”.
Mihai Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca a declarat pentru MainNews.ro, că reprezentanţii Consulatului român s-au întâlnit cu cei doi părinţi reţinuţi de autorităţile daneze, menţionând că le sunt respectate drepturile şi că se bucură de susţinerea familiei. Cei doi urmează să afle în decurs de 4 săptămâni care sunt concluziile anchetei.
„Din discuţii a reieşit şi ne-am asigurat că le sunt respectate drepturile, ceea ce se şi întâmplă, au contact cu avocat din oficiu, vor putea să ne contacteze pe telefon când consideră necesar. S-au bucurat că ne-am deplasat şi i-am văzut, s-au bucurat de susţinerea familiei şi a celor care îi cunosc”, a precizat Mihai Alexandru Grădinar, potrivit Adevarul.
Grădinaru a mai precizat că cei doi părinţi urmează să fie aduşi în faţa anchetatorilor în decurs de 4 săptămâni, întrucât au fost reţinuţi de autorităţile daneze sub suspiciunea că ar fi provocat sindromul bebeluşului scuturat.
„Este o anchetă în curs. Ancheta este în stadiu incipient, iar după 4 săptămâni va avea loc o înfăţişare. Până atunci, poliţistul de caz adună probe. Nu sunt un expert în legislaţia privind drepturile copilului, dar, după cum se ştie, cu precădere în statele nordice, legislaţia în materie de copii este extrem de strictă”, a mai explicat ambasadorul.