Update februarie 7, 2022 Companiile de energie sunt depășite total de situație. Nu le controlează nimeni, emit facturi cum vor. Dar dacă aceste nereguli la facturi acoperă un alt furt, câte 1 euro la factura fiecărui client, lunar? Necontrolați, doar cu softurile lor, cu facturi pe care nu le înțelege nimeni ar face milioane de euro lunar. Doar trăim în România, cea mai cinstită țară din lume.
Asociația de proprietari nr. 122 din Galați, de pe strada Gării nr. 65, a primit, pe 31 ianuarie, o factură la gaze în valoare de 1.160 de lei pentru blocul A, echivalentă unui consum de 4.870,8 kWh, anunță viață-liberă.ro.
Ciudat este că, la data emiterii facturii, în blocul respectiv nu mai era niciun consumator branșat la sistemul comun de alimentare cu gaze, toți locatarii având branșamente individuale.
Ultimul client „de la comun” se debranșase pe 19 ianuarie, iar asociația a notificat compania Distrigaz Sud Rețele să ridice contorul comun, care nu mai avea „obiectul muncii”.
În loc de asta, a venit o factură de peste 1.100 de lei, pe baza unui consum estimat, anunță press-hub.ro.
Noul numărul de urgenţă la care poţi reclama factura uriaşă la lumină sau gaze
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anuţat că pune la dipoziţia consumatorilor, începând de luni, 7 februarie, un număr special de telefon, respectiv 0790.219.551, folosit exclusiv în aplicaţia WhatsApp, pentru sesizarea neregulilor cu caracter de urgenţă, informează Antena3.
Potrivit unui comunicat al ANPC, la noul număr sunt aşteptate mesajele scrise şi imaginile care să sesizeze nereguli cu caracter de urgenţă în raport cu respectarea drepturilor consumatorilor, de pe întreg cuprinsul ţării. Mai exact, este vorba despre primirea unor facturi foarte mari, nereale, la energie electrică şi gaze naturale, cazuri de debranşări, pentru neplată a unor facturi greşite la energie încă necorectate, precum şi situaţii urgente care pun în pericol sănătatea consumatorilor.