Update februarie 4, 2022 Vladimir Putin este la un pas de fiasco. A vrut să demonstreze ceva, doar el știe ce, și este la un pas să zboare din Europa cu gazele lui cu tot. Americanii negociază cu Qatarul pentru a livra Europei gaz lichefiat și să taie dependența Europei de gazele rusești.
Astfel, Rusia nu va mai avea nicio influență în Europa, așa cum o are în Germania acum. Ambasadorul rus în Spania, Iuri Korceaghin, a declarat ieri că această criză are în fundal un „interes economic, comercial” al Statelor Unite de a vinde Europei gaze naturale lichefiate în detrimentul furnizării de gaze ruseşti, potrivit stiripesurse.ro.
Deci americanii i-au forțat pe ruși să înconjoare Ucraina cu tancuri, să amenințe că taie gazul Europei dacă intervin și apoi să spună că totul a fost de fapt un joc al Americii prin care gazele rusești să fie înlocuite cu gaze lichefiate livrate de americani. Fracturi logice cauzate de pierderea a miliarde de dolari, contravaloarea gazelor livrate de Rusia Europei.
Și uite așa, prostia îi scoate pe Ruși din Europa.
Au rămas rușii fără bani?
Rusia se pare că a rămas deja fără bani pentru soldații care au încercuit Ucraina. Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a declarat că intenţionează să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exerciţiile militare comune.
De ce ar cumpăra Belarusul armament ofensiv? Pe cine vor să invadeze? Este doar un semnal că rușii nu au bani și Belarusul este obligat de Rusia să le cumpere armamentul.
„Toţi au putut să vadă că au fost relocate o mulţime de echipamente din Rusia în Belarus, inclusiv tehnică din cea mai modernă. Este important ca militarii bieloruşi nu doar să vadă astfel de echipamente în imagini, dar şi să le atingă.
Pentru ca împreună cu ruşii, fraţii lor, să înveţe să folosească această tehnică. Acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece plănuim să cumpărăm aproape toate echipamentele aduse (la exerciţii) pe parcursul acestui an, anul viitor, în următorii ani”, a spus liderul belarus, al cărui regim supravieţuieşte datorită creditelor ruseşti, conform unor analişti ruşi, anunță deschide.md.
The Financial Times: America va rămâne în Europa mult timp, mulțumită lui Putin / Moscova a realizat ceva ce Biden nu ar fi putut să facă de unul singur: a unit Occidentul
Cerând concesii care au șocat Europa dezbinată și dezorientată, președintele rus Vladimir Putin a unit Vestul în spatele conducerii americane. Au trecut ani de când o asemenea propoziție putea fi așternută pe hârtie fără a pufni în râs.
Rusia a făcut să se materializeze un lucru de care se teme – un Occident care etalează ceva ce aduce a fermitate. Drept urmare, președintele american Joe Biden s-a trezit acum în prima linie a frontului în două potențiale războaie reci, unul în Europa de Est, altul în Marea Chinei de Sud, anunță G4Media.
Biden se confruntă în prezent cu două probleme urgente. Prima este aceea de a-i oferi lui Putin o cale de a bate în retragere fără să-și șifoneze imaginea. Alternativa ar fi un conflict în Ucraina care ar putea umbri atrocitățile petrecute în Balcani în anii ’90. Cu 40 de milioane de locuitori, din care cei mai mulți doresc aderarea la NATO, Ucraina e departe de a fi Bosnia ori Croația.
Are un teritoriu dublu față de al Germaniei și o populație mai numeroasă ca a Poloniei. O comparație mai potrivită ar fi cu Războiul Civil din Spania din anii ’30, în care puterile externe, fasciste și comuniste deopotrivă, s-au folosit de intermediari pentru a se ataca reciproc. Până și Putin s-ar cutremura în fața unei asemenea perspective.
Aici va fi pusă la încercare creativitatea diplomatică a lui Biden, iar rezultatul ar putea lăsa de dorit. Dacă într-adevăr Beijingul reprezintă provocarea strategică primordială pentru SUA, după cum afirmă consensul de la Washington, atunci Biden va trebui să găsească în cele din urmă o cale de a disloca Rusia din îmbrățișarea Chinei.
Retorica existențială privind o bătălie globală între democrație și autocrație nu va face altceva decât să apropie Moscova de Beijing. Îi va neliniști totodată pe mulți dintre aliații europeni pe care Biden tocmai i-a liniștit. Unii dintre ei nu se simt în largul lor cu o retorică despre lupta maniheistă dintre lumină și întuneric.