Update februarie 4, 2022 De ce nu vom mai avea armată obligatorie? Pentru că ofițerii cer pensii speciale. E mai ieftin să „închiriezi” soldați americani la nevoie. Ministrul Apărării: „Evident că avem nevoie încă de oameni în armată”
Războiul din Ucraina a adus în discuție stagiul militar obligatoriu în România. Care nu se va mai întâmpla vreodată, din rațiuni economice. O recunoaște chiar ministrul Apărării. Acesta spune că „nu poți să susții dintr-un buget al apărării naționale acumularea unor generații de bărbați care ar ajunge la sute de mii de soldați”. La aceștia, trebuie adăugați mii de ofițeri, generali, colonei, maiori, care cer pensii speciale. Și în bugetul actual, cei mai mulți care primesc pensii speciale sunt cei din Armată, urmați de cei din ministerul de Interne care se pensionează și la 45 de ani. Așa că, este mai ieftin să „închiriezi” soldați americani atunci când ai nevoie.
Ministrul Apărării: „Evident că avem nevoie încă de oameni în armată”
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat, joi seara, că este exclus ca stagiul militar obligatoriu să fie reintrodus în România. Cu toate acestea, Vasile Dîncu a recunoscut că este necesară atragerea de personal în Armată, precum şi pregătirea rezerviștilor și a voluntarilor
„În niciun caz nu se poate întâmpla acest lucru (revenirea la stagiul militar obligatoriu, n.red). Sunt mai multe argumente: Este vorba despre o chestiune economică. Nu poți să susții dintr-un buget al apărării naționale acumularea unor generații de bărbați care ar ajunge la sute de mii de soldați.
Nu mai este nevoie de acest lucru din punct de vedere strategic. Evident că avem nevoie încă de oameni, de rezerviști de exemplu pentru o situație de urgență. Pentru asta am deschis alte programe. Avem un program de a instrui rezerviști care rămân la locul lor de muncă după ce sunt instruiți timp de șase săptămâni, primesc o indemnizație și sunt un fel de armată de rezervă. Sunt câteva mii de posturi pe care le vom umple”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, potrivit RTV.
Avioane, drone şi blindate. Câţi soldaţi americani vom avea în România şi cu ce armament vor veni aceştia
Aproximativ 1.000 de militari americani vor sosi în România, după ce Pentagonul a confirmat oficial decizia SUA de a spori numărul trupelor în ţara noastră, în contextul actualei crize de la graniţa ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100 de mii de soldaţi. În prezent, alţi 900 de militari americani sunt deja staţionaţi în România în bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă americană prezentă în ţara noastră include avioane de superioritate aeriană F-15 şi drone de atac MQ-9 Reaper.
„Avem două sau trei locuri în care este posibil ca soldaţii să fie cantonaţi, dar nu e informaţie oficială în acest moment”, a declarat la Digi 24 ministrul Apărării, Vasile Dîncu, potrivit Digi 24.
Nu e greu de presupus care sunt aceste „două sau trei locuri”, în condiţiile în care avem deja în România militari americani prezenţi în trei baze principale, mari şi late: Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.
Baza de la Câmpia Turzii e de ceva vreme în atenţia armatei americane care doreşte să o transforme într-un veritabil hub NATO pentru regiunea Mării Negre, conform aşa-numitului program European Detterence Initiative – Iniţiativa de Descurajare Europeană – prin care SUA încearcă să descurajeze atitudinea agresivă a Rusiei în regiune.
MApN caută tineri doritori de pregătire militara!
2.700 de lei în timpul perioadei de pregătire militară, plus o soldă lunară de 1.500 de lei când este rezervist și își vede de viața civilă.
Cu această propunere, aflată încă în stadiul de proiect, Ministerul Apărării vrea să atragă tineri, să-i antreneze militar și să-i folosească alături de soldații profesioniști dacă țara are nevoie de protecție armată.
Inițiativa vrea să crească numărul de soldați antrenați în caz de primejdie. Până în 2007, bărbații între 20 și 50 de ani, erau chemați pentru îndeplinirea serviciului militar obligatoriu.
Nu scăpau nici cei admiși la facultate.
Făceau armata la termen redus: 9 luni înaintea primului an de studiu, scrie Realitatea.
Acum, armata este profesionistă. Soldatul angajat e o meserie ca oricare alta.
Conform MApN, țara are peste 73 de mii de militari activi și vreo 80 de mii de rezerviști. Numărul cetățenilor disponibili pentru serviciul militar depășește însă cinci milioane și jumătate.