Update ianuarie 31, 2022 Monica Tatoiu a a dat în bâlbâială când a văzut cât trebuie să plătească la gaz și curent. Ea spune că nu are piscină ci doar pisici. Femeia de afaceri a recunoscut că stă zi de zi la o temperatură optimă în locuință, mai ales pentru că are în casă și pisici, potrivit RTV.
”Mi-a venit factura la gaze și la energie pe luna decembrie și jumătate din ianuarie 14.000 de lei. Am pisici și n-am piscină. Ăștia care ne-am făcut case, să ne trăiască. Amândouă facturile sunt furăciuni” a spus Monica Tatoiu la Showblitz de la Antena 3.
Factură de 1.252 de lei la curent pentru o pensionară care stă într-o garsonieră. “E mai mare factura decât pensia mea”
O pensionară în vârstă de 84 de ani, din Brăila, a primit o factură de 1.252 de lei la energie electrică, deşi locuieşte într-o garsonieră. Pensionara spune că nu poate plăti această sumă şi cere ajutor.
“Nu am rezolvat nimic. Am tot dat telefon, am tot trimis fotografia la contor, dar nu am rezolvat nimic.
ANRE nu răspunde absolut deloc, ANPC nici atât. Habar nu am ce o să se întâmple. Sunt foarte îngrijorată.
E destul de complicat. Nu am plătit. Cum să plătesc, dacă e mai mare factura decât pensia mea?
Eu aveam foarte puţin de plătit, în jur de 30-40 de lei, că am o garsonieră şi nu consum nici curent, nici multe gaze”, a spus pensionara Maria Chivu, luni, la Antena 3.
Probleme la compensarea facturilor la energie: „Dacă ai depășit plafonul de consum cu doar 1 kwh, trebuie să plătești prețul mare pentru tot consumul”
Libertatea a inițiat un dialog despre problema arzătoare a românilor și firmelor, costul energiei, cu economistul Andrei Mocearov. El a explicat, în prima parte a interviului, că subvenția e, de fapt, o păcăleală. „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”
„Furnizorii la noi facturează pe perioade care nu încep neapărat în prima zi a lunii și se termină în ultima zi a lunii, ci perioadele se distribuie pe diverse date calendaristice. Compensarea se face, conform legii, doar pentru cei care se încadrează în plafonul de consum, nu pentru toți pentru partea de consum până în plafon.
Asta înseamnă că, dacă ai depășit plafonul de consum cu doar 1 kwh, trebuie să plătești prețul mare pentru toată cantitatea consumată, nu numai pentru partea care depășește plafonul. Această schemă prevăzută de lege are nevoie de contoare inteligente, conectate la sistemele informatice ale furnizorilor, care ar putea citi consumul în timp real.
La noi, nu numai că nu există așa ceva, dar contoarele sunt citite rar, aleatoriu, multe facturi fiind bazate pe consumuri estimate, nu reale. Toate acestea, plus alte ambiguități ale legii au produs balamucul cu facturile greșite”, a declarat economistul Andrei Mocearov.