Update ianuarie 31, 2022 Traian Anghel, în vârstă de 57 de ani, a fost chemat la Centrul Militar Județean Brăila, unde a primit ordin de mobilizare sau de plecare la război. Sub supravegherea profesorului, alți aproximativ 30 de oameni au primit ordine similare. Autoritățile spun că ordinele sunt de rutină și nu au legătură cu tensiunile dintre Rusia și Ucraina.
„După treizeci de ani, armata şi-a adus aminte de mine: în data de 3 ianuarie 2022 am primit în cutia poştală un Ordin de chemare la Centrul Militar Judeţean pentru clarificarea situaţiei militare”
Traian Anghel este profesor de fizică la Liceul “Nicolae Iorga” din Brăila și are gradul de sublocotenent în rezervă.
Într-un interviu pentru Libertatea, el spune că interacțiunea pe care a avut-o cu reprezentanții MApN l-a făcut să pună la îndoială explicațiile oficiale.
„Cu siguranță are legătură cu ce se întâmplă între Rusia și Ucraina. Explicațiile oficialilor, cum că sunt doar proceduri de rutină nu mă conving absolut deloc.”, a spus Traian Angel
Profesorul povestește, în scrisoare, că s-a prezentat pe 27 ianuarie la Centrul Militar Județean cu toate documentele ce i-au fost solicitate. La centrul militar era coadă. „Acolo am găsit circa treizeci de bărbaţi, cu vârste între circa 35 şi 43 de ani; mi-am dat seama că au venit pentru acelaşi lucru pentru care am fost chemat şi eu, aşa că m-am pus la coadă”.
„Am întrebat de ce am fost chemat având 57 de ani, iar unii dintre colegii, prietenii şi cunoscuţii mei, toţi mai tineri decât mine, dar şi alţii cu vârste egale sau apropiate, nu au fost chemaţi. La rândul lui, gradatul m-a chestionat în legătură cu arma la care am efectuat stagiul militar; i-am spus „vânători de munte” şi, râzând (nu am înţeles de ce…), mi-a zis că arma respectivă este asimilată infanteriei”, povestește Traian Anghel. Explicația primită l-a făcut să creadă „că în această etapă a conflictului supranaţional din care România face parte, numai infanteriştii în rezervă primesc ordine de chemare pentru o eventuală mobilizare”.
„Documentul se numește ordin de chemare pentru că așa este denumit de lege. Armata nu mobilizează rezerva. Este prevăzut de Constituția României. Dacă, Doamne ferește, avem nevoie, se face cu decret prezidențial. Situația la care face referire dl profesor este alta, la centrul din Brăila a făcut o verificare a rezerviștilor. Toate centrele militare din țară sunt obligate să facă astfel de acțiuni. Nu este ieșit din comun. Foarte mulți rezerviști nu sunt chemați niciodată. Chemarea se face atunci când există o migrare, o schimbare”, a explicat Constantin Spânu – purtătorul de cuvânt M.Ap.N, potrivit Realitatea Plus.
Ministrul Apărării spune că mobilizarea populației nu este o opțiune
Varianta unei mobilizări a populației în cazul izbucnirii unui război deschis în Ucraina nu este o variantă, a declarat duminică ministrul Apărării Vasile Dâncu. Acesta spune că România nu este în situaţia de a intra în război chiar dacă Rusia ar invada Ucraina şi că până și Ucraina nu şi-a mobilizat rezerviştii. El a precizat că pentru cine vrea să facă Armata statul are mai multe variante şi că revenirea la stagiul militar obligatoriu nu este o opţiune.
Vasile Dîncu a fost întrebat, duminică, la emisiuniea Insider Politic, de către jurnalistul Sebastian Zachmann, cât de îngrijorat ar trebui să fie că îl cheamă „la oaste”, relatează hotnews.ro.
„Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc. În primul rând, pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment, nu este în situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care să zicem Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina.
A spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibilă intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO. (…) Ucraina încearcă să devină membră NATO, dar nu are încă acest statut. În al doilea rând, dacă vă uitaţi pe ştirile internaţionale, deşi a fost destul de rară această ştire, Ucraina nu şi-a mobilizat nici ea rezerviştii. Ea este atacată şi nici ea nu şi-a mobilizat reverziştii aşa încât nu este cazul în acest moment”, a afirmat ministrul Apărării.
Vasile Dîncu anunță că armata SUA sosește în România
“Acum, prin ultima decizie pe care au luat-o SUA, preşedintele Biden şi şeful Pentagonului, vom avea o prezenţă mult mai solidă aici şi din punct de vedere tehnic, şi din punct de vedere al prezenţei fizice a militarilor. Este clar că noi i-am aşteptat pe americani 50 de ani, bunicii noştri i-au aşteptat şi nu au venit, dar acuma sunt aici.
Nu mai putem să negăm o realitate. Deci facem parte dintr-un sistem şi eu nu am crezut, vă spun sincer că voi vedea o perioadă în care într-adevăr să fie atât de bine articulată prezenţa comună aliată, postura asta defensivă.
Şi eu am crezut, ca şi dumneavoastră, ca jurnalist, ca intelectual sau ca politician, că nu se va materializa atât de repede, că este un acord de principiu, dar nu am crezut că vom avea şi din păcate am avut şi e o situaţie strategică care este nefericită, dar cred că aceasta a şi accelerat foarte mult şi cred că toţi oamenii pot fi liniştiţi din punctul acesta de vedere că facem parte pentru prima dată dintr-o umbrelă strategică şi avem o umbrelă de securitate deasupra noastră”, a transmis ministrul Apărării, citat de stiripesurse.ro.