Update ianuarie 29, 2022 Trei avioane de luptă germane Eurofighter vor fi trimise în România în februarie și martie, în contextul în care țările NATO încearcă să își sporească prezența în Europa de Est în cazul unei invazii rusești în Ucraina, a anunțat Forțele Aeriene Germane (Luftwaffe).
Scopul acestei misiuni este de a pregăti aviația gata să răspundă rapid la alerte, în colaborare cu forţele italiene, precizează agenția dpa, potrivit Digi24.
„Contingentul german va fi integrat în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a capacității de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului şi personalului”, arată sursa citată.
Misiunea a fost planificată de mai mult timp, precizează dpa.
„În această criză regională actuală, Germania este ferm alături de România. De la jumătatea lunii februarie, forțele aeriene germane vor participa cu Eurofighter și soldați la operațiunea NATO Enhanced Air Policing South. Împreună cu Italia, vom securiza spațiul aerian al NATO în calitate de partener de încredere”, a declarat, la rândul său, ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer.
„Este un semn clar de solidaritate transatlantică și europeană”, adaugă diplomatul.
Statele Unite vor începe să trimită un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est
Pe fondul tensiunilor cu Rusia, care e pregătită să invadeze Ucrainei, președintele SUA, Joe Biden a anunțat vineri că vor fi trimite curând trupe de soldaţi americani în Europa de Est, scrie AFP.
„Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO. Nu foarte mulți”, le-a declarat preşedintele american jurnaliştilor la coborârea din avion, după o vizită în statul Pennsylvania (est), potrivit G4media.
Statele Unite au plasat deja în alertă 8.500 de militari pentru a întări NATO.
Joe Biden a spus, însă, şi a repetat că nu se pune problema trimiterii de trupe americane în Ucraina, care nu este membră a alianţei militare.
Trimiterea de trupe în ţări est-europene ar fi un mijloc suplimentar de presiune asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre care americanii cred că ar putea ataca Ucraina în cursul lunii februarie.
Pachetul de sancțiuni pregătit de UE și SUA împotriva Rusiei: Sunt vizate bănci, persoane fizice și importuri de tehnologii și resurse
SUA și Uniunea Europeană au conturat un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care președintele Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina, scrie Bloomberg. Măsurile s-ar încadra în mai multe categorii, inclusiv: restricții privind refinanțarea datoriei suverane rusești, sancțiuni financiare și identificarea persoanelor și entităților apropiate de Kremlin. Aliații occidentali lucrează, de asemenea, la o serie de măsuri legate de comerț, care acoperă bunuri și sectoare cheie, infomează G4Media.
Administrația Biden și omologii săi europeni au lucrat împreună timp de câteva săptămâni pentru a stabili detaliile pachetului, care este acum aproape de a fi finalizat, au spus sursele Bloomberg. Măsurile depășesc pedepsele aplicate Moscovei după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Aliații au ajuns la un acord că sancțiunile ar fi implementate în cazul unei invazii. Cu toate acestea, nu există încă un acord comun cu privire la declanșarea sancțiunilor din alte potențiale motive. Nu există un acord nici asupra consecințelor unor acte agresive sau destabilizatoare care nu echivalează cu o invazie completă a Ucrainei de către forțele ruse. Kremlinul a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei, iar SUA și alții au avertizat că Rusia ar putea opta și pentru o incursiune limitată în acele zone.