Update ianuarie 22, 2022 Un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul de Interne prevede ca cetăţenii care locuiesc la altă adresă decât cea trecută în buletin pot fi sancţionaţi. Măsura ar putea să afecteze inclusiv persoanele care stau în gazdă sau chirie și nu au încheiat contracte cu proprietarii.
De asemenea, în proiect se arată că la aceeaşi adresă nu vor mai putea locui mai mult de zece persoane care nu sunt înrudite.
Scopul noilor măsuri care ar putea intra în vigoare este acela de a avea o acurateţe a datelor din Registrul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor scrie DCNews.ro
Totul vine pentru că multe persoane locuiesc în altă parte, şi nu la adresa de domiciliu pe care o au scrisă pe cărţile de identitate. Există cazuri unde sunt trecute şi 1.000 de persoane la aceeaşi adresă.
Proiectul de OUG care modifică legislația privind evidența populației este „complet absurd”, iar noile prevederi vor afecta milioane de români, atât din țară, cât și din străinătate, potrivit USR.
„MAI vine cu un proiect de ordonanță complet absurd. Vor dovadă că locuiești la adresa din buletin de la proprietar și trimit poliția peste tine sau peste proprietar să verifice dacă stai acolo. Fără declarația poliției nu primești CI și pot să ți-l anuleze și pe cel pe care-l ai.
Adresa în buletin nu are nici o valoare pentru nimeni, doar pentru mințile de milițieni. Este genul de relicvă sovietică rămasă în UE în 2021. Trebuie scoasă cu totul adresa de acolo, avem CNP, statul poate da de noi. În loc să meargă în această direcție, MAI insistă să dea cu cașcheta în zid.
Dacă legea va fi adoptată, sute de mii de oameni vor rămâne fără acte de identitate, deci fără drepturi.
Stai în chirie și proprietarul nu vrea să declare, ai rămas fără buletin.
Muncești afară dar ai domiciliul oficial în țară, rămâi fără buletin.
Ai domiciliu în oraș ca să-ți dai copilul la o școală mai bună, dar locuiești într-un sat fără școală, ai rămas fără buletin.
Ai venituri mici, stai într-o locuință comună cu alte persoane, în gazdă, sau ești o persoană fără adăpost, nu vei avea niciodată buletin.
Nicăieri în Uniunea Europenă poliția nu verifică domiciliul pe care ți-l declari tu, pe propria răspundere la primărie, cel mult proprietarul, iar eliberarea unei cărți de identitate nu este condiționată, de regulă, de existența domiciliului.
Proiectul ăsta e făcut fie să dea de muncă polițiștilor care nu știu să prindă infractorii, fie să îngreuneze accesul la vot al unor categorii de cetățeni care nu aleg niciodată PSD. Sau e vechiul reflex milițienesc de control al populației pe care simt ei că-l pierd după introducerea buletinului electronic finanțat prin PNRR”, transmite Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.
„Cât de cretin e statul român
Citesc o chestie de bezna minții la Cristi Ghinea pe pagina. Statul român e varza dar total.
Deci acuma – dacă nu stai unde scrie pe buletin – vine poliția cu pulanul si vă anulează buletinul fraților (si fără buletin ești terminat in România, nu poți face nici un act nimic, nu mai exiști).
Doamne ferește. Astia sunt nebuni. Uite le explic un pic ca văd ca nu înțeleg nimic, nu înțeleg cum funcționează România:
– vreo jumătate din populație NU sta la adresa din buletin. Da – este nemaivăzut si o imensa problema. De ce?
– dacă te-ai mutat de unde aveai buletinul la început (la 14 ani) si NU ai cumpărat casa, stai in chirie. NU poți sa îți schimbi adresa. Pentru ca ai nevoie de acordul proprietarului. Dacă proprietarul își da acordul – nu te mai poate da niciodată afara din domiciliul tău (casa lui) scris pe buletin, chiar dacă nu îți plătești chiria sau crești porci și găini pe balcon.
– dacă stai in străinătate – e o Nebunie totala practic trebuie sa îți anulezi buletinul. Ori fără buletin nu poți face acte, deschide conturi etc in România.
Acuma. Usr a propus sa fie scos complet domiciliul de pe buletin (sa fie băgată informația in chip deci mai ușor de schimbat). Însă sunt probleme mari cu asta ca toată legislația e legată cumva de adresa asta scrisă, deci propunerea e utopica nu ajuta cu nimic.
Soluția e atât se simpla. Trebuie să fie super simplu sa anunți unde stai efectiv – sa nu mai fie riscul pentru proprietar de nici un fel, sa fie suficient contractul de închiriere, sa îți schimbi buletinul in câteva ore si gata dacă te muți. Nici măcar nu trebuie sa schimbi vreo lege – se face prin cel mult OUG sau ordin de ministru. După – da poți si trebuie să pui sancțiuni – dacă nu stai acolo unde zici in acte, nu e ok.
Dar nu ai cu cine. Facem proceduri si legi cretine si zicem ca dam cu pulanul. Si evident nu mai respecta nimeni nici o lege așa, poliția nu aplica legea ca e proasta si rămânem in același bantustan ca până acum.
PS: mai e ceva. Trebuie clarificat ce e domiciliu ce e reședința. Domiciliul e unde stai efectiv (nu unde ai tu sau familia proprietatea). Reședința e ceva secundar de ex. O casa de vacanța . Așa e normal”, a transmis și Andrei Caramitru.