Update octombrie 10, 2021 Poți să îți dai seama de ce boală suferi doar după simptome? Poți să ai COVID-19 și gripă simultan? De ce COVID-19 pune “gaz pe foc” și poate păcăli cel mai ușor dintre cele 3?
HotNews.ro a stat de vorbă cu Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei, despre asemănările și deosebirile dintre o viroză de sezon, gripă și COVID-19.
1. Viroza de sezon, cea mai “fericită” variantă
În cazul în care ai simptome ușoare – îți curge nasul, ai o durere ușoară în gât sau tușești, dar simptomele respiratorii nu sunt severe – cea mai “fericită” variantă este o banală viroză sezonieră.
“În conștiința populară este încetățenit faptul că virozele banale sezoniere ar putea să fie gripă. În realitate, nu este așa. Aceste răceli despre care vorbim acum sunt date de o paletă foarte mare de virusuri – dintre care amintim rinovirusul, adenovirusul și așa mai departe. Sunt multe astfel de situații, chiar coronavirusurile, în afara SARS-CoV2, sunt responsabile de apariția virozelor banale sezoniere”, explică pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.
2. Gripa e atunci când “ai senzația că te-a lovit trenul”
Gripa se diferențiază de virozele de sezon prin alterarea stării generale a persoanei respective.
“Adică ai senzația că te-a lovit trenul. Aceea este adevărata gripă, iar aceste forme sunt prevenite de vaccinarea anti-gripală, nu formele banale, sezoniere, cele care îți permit continuarea activității obișnuite”, arată dr. Gindrovel Dumitra.
Gripa are, pe lângă aceste simptome – pot fi și simptomele de la virozele banale – dar are și simptomatologie pulmonară, cum ar fi dispneea (dificultatea la respirație). Dar există și simptomatologie generală, adică dureri musculare, oboseală, senzația că nu poți să îți desfășori activitățile obișnuite și necesită să rămâi în pat – practic, persoana respectivă nu mai poate să mearga la serviciu, nu își poate desfășura activitățile obișnuite la capacitatea normală, explică Gindrovel Dumitra.
“Aceasta este diferența dintre gripă și virozele banale sezoniere”, arată medicul.
3. COVID-19 pune gaz pe foc: “Poate da falsa senzație că este doar o viroză ușoară”
Peste discuția privind diferențele dintre viroză și gripă, pe care Gindrovel Dumitra mărturisește că atât el, cât și colegii săi medici o aveau frecvent cu pacienții care vin la cabinet, “a venit COVID-19, care pune și mai mult gaz pe foc vizavi de simptomatologie.”
De ce? Pentru că infecția cu SARS-CoV2, boala numită COVID-19, are o paletă de manifestare foarte largă – îmbracă atât forme asimptomatice, forme cu simptome ușoare precum virozele banale sezoniere, dar și forme severe, precum gripa, subliniază medicul.
În cazul formelor cu simptome ușoare, COVID-19 poate păcăli foarte ușor și se poate crede că este vorba despre o viroză banală, atrage atenția medicul Gindrovel Dumitra: “Într-un fel sau altul, COVID-19 este mai periculos, pentru că oferă pacienților, în cazul în care dezvoltă simptome ușoare, senzația că este doar o viroză banală, iar acest lucru se întâmplă adesea în această perioadă, mai ales la copiii de vârstă școlară.”
De altfel, medicul povestește că a avut la cabinet cazuri de copii de școală care au venit la consultație pentru simptome de viroză banală, însă testul a arătat că erau pozitivi la COVID-19.
Mai mult, părinții acestor copii au fost surprinși și au întrebat: “Cum adică?”
“Episoade din acestea am mai avut de-a lungul timpului de foarte multe ori. COVID-19 dă această falsă senzație de siguranță, că este doar o viroză ușoară”, este semnalul de alarmă tras de Gindrovel Dumitra.
Medicul avertizează de asemenea că un copil la care COVID-19 se manifestă ca o viroză ușoară poate să răspândească boala COVID-19 către vârstnici, care pot dezvolta o formă severă de COVID-19.