Update septembrie 30, 2021 Medicul Gabriel Diaconu a povestit pe Facebook cum s-a infectat cu COVID de la copii. El a prezentat și câteva concluzii persoanele referitoare la eficiența vaccinului.
Gabriel Diaconu: „De două săptămâni Medlife testează săptămânal personalul medical pentru COVID.
Deși nu am avut decât niște simptome minime de răceală, deja remise, astăzi am fost testat pozitiv, după ce săptămâna trecută fusesem testat negativ la SARS-CoV-2.
Între săptămâna trecută și săptămâna asta copiii mei au fost răciți, testele rapide antigen ale tuturor au ieșit negative. RT-PCR rămâne standardul de diagnostic pentru COVID-19
Deși sunt recuperat 95%, intru în izolare două săptămâni.
Câteva lecții se desprind, deși nu obligatoriu, din cele de mai sus:
1. Copiii sunt unul din vectorii de transmisie. Dacă întâlnesc persoană vaccinată, ca mine, impactul va fi modest si de scurtă durată.
2. Deși ești vaccinat, iar eu am 7 luni de la vaccinare, e posibil să contactezi totuși varianta Delta, la care protecția vaccinală e sensibil mai scăzută. Vei face cel mult o răceală ușoară. Nu vei face pneumonie sau complicație ei, detresa respiratorie cu mortalitate mare.
3. Probabil, dacă ești cadru sanitar, și ești din prima cohortă vaccinală – ca mine – e timpul să îți faci rapelul/ booster shot.
4. Dacă nu ești vaccinat, la cum stau lucrurile acum, eu m-aș duce mâine să îl fac.
Ce urmează? Două săptămâni de izolare la domiciliu, în care am să văd cum rezolv cu telemunca. După care, peste o lună, am să îmi fac și rapelul la vaccin. Așa cum e firesc”.
La nivel guvernamental, valul 4 încă nu este periculos, în ciuda faptului că mor aproximativ 200 de români zilnic.
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că „deocamdată nu e nevoie” ca România să activeze Mecanismul de Protecție Civilă al UE și a făcut apel la șefii de spitale „să termine cu tergiversările”.
„Fac apel la șefii de spitale să termine cu tergiversările. (…) Sună ori președintele de consiliu județean, ori primarul. Sunt acolo să rezolve problema, dacă nu, pleacă. Nu trebuie să ceară voie de la președintele de consiliu județean ca să mărească numărul de paturi într-o secție”, a afirmat premierul.
Doar 2 paturi ATI pentru pacienții cu COVID sunt libere, joi, în toată țara, la Brașov și Cluj, potrivit datelor centralizate de Grupul de Comunicare Strategică.