Update septembrie 22, 2021 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale. Iohannis a adat ca exemplu personalul medical.
“Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a mai spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, informează stirileprotv.ro.
În ceea ce priveşte restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, el a arătat că acestea vor fi diferenţiate între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate. În acest context, şeful statului a spus că certificatul de vaccinare este soluţia pentru mai puţine restricţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că statele membre trebuie să se asigure că restricţiile legate de pandemia de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor omului.
“Responsabilitatea principală pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului revine statelor noastre. Trebuie să ne asigurăm cu toţii că restricţiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor”, a afirmat Iohannis în intervenţia naţională la Adunarea Generală a ONU.
Şeful statului a subliniat că România rămâne ferm angajată în promovarea şi protecţia drepturilor omului la nivel mondial.
″Ţara mea promovează imperativul combaterii discriminării şi a discursurilor instigatoare la ură, inclusiv a antisemitismului.
Am adoptat anul acesta prima Strategie Naţională a României pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. România va continua să lucreze pentru atingerea acestor obiective, inclusiv prin urmărirea obţinerii unui mandat la Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025″, a spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se desfăşoară la New York.
Jurnalista Emanuela Schweninger: „Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Terapia Intensivă este plină ochi, nu mai avem unde să îi punem.
Este anunţul care ne întoarce în timp şi într-un nou punct critic al pandemiei. Sunt 990 de pacienţi infectaţi internaţi la Terapie Intensivă. Şi, în toată ţara, mai sunt doar 16 locuri libere.
Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Acum foarte mulţi tineri, 28 de ani, 33, 35, fără comorbidităţi, nevaccinaţi.
Un tânăr de 26 de ani din Dolj n-a mai putut fi salvat. A ajuns la spital lunea trecută şi le-a spus medicilor că simptomele îi apăruseră cu o zi înainte. Avea saturaţie 25% şi plămânii grav afectaţi. Medicii au constatat că, în cazul infectării cu tulpina Delta, simptomele pot apărea până la 48 de ore de la contact. Faţă de 3, 5 zile, cum era până acum.
La nivel naţional sunt în jur de 4.100 de paturi de Terapie Intensivă. 1.131 dintre ele sunt acum pentru bolnavii de COVID-19. Atunci când creşte numărul locurilor pentru COVID, se taie de la ceilalţi bolnavi.
Radu Țincu, medic şef ATI Spitalul Floreasca: Orice pacient care dezvoltă complicaţii, fie că discutăm de accidente rutiere, pacienţi cu boli cronice, cu cancer şi au nevoie de Terapie Intensivă, e posibil dacă aceste paturi sunt ocupate de Covid-19 să nu mai poată accesa sistemul sanitar.
16 paturi de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon au fost transformate în locuri COVID. S-au umplut imediat. La fel şi cele 60 de paturi din secţia medicală de Cardiologie, care aveau instalaţie de oxigen. Bolnavii care erau internaţi acolo au fost externaţi sau au fost transferaţi în alte spitale din Capitală. În locul lor au fost aduşi pacienţi infectaţi cu virusul SaRS-CoV-2”.