Update august 27, 2021 Comuna Telciu a fost decretată ieri zonă de siguranță publică specială, conform unui comunicat al IPJ BN. Au fost trimise patrule de polițiști și jandarmi, fiind aduși inclusiv jandarmi din Târgu Mureș.
Măsura a fost luată pentru că în localitate continuă starea conflictuală privind nemulțumirile cetățenilor în legătură cu firma de distribuție a apei.
Peste 800 de familii din comuna Telciu, care dețin branșamente la sistemul de alimentare cu apă, refuză încheierea unui contract de furnizare cu societatea Aquabis. Este un număr mare, în comparație cu 310, care este numărul de consumatori din comună care au fost de acord cu încheierea unui contract, transmite observatorbn.ro.
„Începând de astăzi, 26 august, pentru protejarea populației și menținerea unui climat de ordine publică, în localitatea Telciu a fost instituită zona specială de siguranță publică
Având în vedere starea conflictuală generată de nemulțumirile cetățenilor din localitatea Telciu în legătură cu societatea de distribuție a apei, în localitatea Telciu a fost constituită o zonă specială de siguranță publică, fiind dispuse măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.
Astfel, în următoarele 7 zile, pentru prevenirea apariției unor evenimente care pot tulbura liniștea și siguranța publică, alături de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, în zonă acționează și polițiști din cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Acțiuni Speciale și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud și Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureș.
Prezența forțelor de ordine în zonă au drept scop protejarea populației, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea unor incidente, a blocării căilor de acces și a unor accidente rutiere“, se arată într-un comunicat de presă al IPJ BN.
Cum s-a ajuns aici?
Societatea Aquabis a fost delegată, în 2008, în baza unui Contract de Delegare a Serviciilor Publice de Aliembatre cu Apă și Canalizare să preia gestiunea rețelei de apă și canalizare, respectiv bunurile aflate, până în acel moment, în proprietatea publică a comunei Telciu. Acest lucru a fost aprobat în Consiliul Local, comuna fiind acționar al AQUABIS și membră A.D.I. Apă Canal.
Astfel a fost posibilă derularea unei investiții în valoare de 4 292 677 lei, care a început în 2016 și s-a încheiat în 2020 (7,7 hm rețea distribuție apă, 750 branșamente, captare apă, stație tratare, reabilitare rezervoare de apă etc.)
Toate au fost bune și frumoase până în 2020, când oamenii s-au văzut în fața investiției împlinite și nevoiți să își contorizeze și să plătească apa. Tarifele practicate de Aquabis sunt 4,88 lei pentru apa potabilă și 3,74 lei pentru canalizare (total: 8,62 lei). E un preț mai mic decât în Cluj, Contanța, Neamț, Vaslui, dar mai mare decât în Prahova, București, Bihor etc.
În nemulțumirea pe care și-o arată, oamenii au argumentele lor: trăiesc într-o zonă cu surse bogate de apă, o mare parte din rețea a fost construită acum mulți ani și mai este și mândria locală, de a-și gestiona singuri resursele. Nici tarifele nu le cad prea ușor, pentru că în unele gospodării se consumă multă apă, se adapă animale, se udă grădinile, iar veniturile nu sunt îndestulătoare pentru toată lumea.
Un exemplu de comună care își gestionează rețeaua de apă este Parva, unde infrastructura recentă de apă şi canal include 2 staţii de captare, 2 staţii de tratare, o Staţie de epurare, 13 km reţea de canalizare, 18 km reţea distribuţie apă. Oamenii plătesc pentru apă în jur de 8 lei/ lună, un preț mult mai mic. Chiar și aici, unii oameni sunt nemulțumiți că trebuie să achite un tarif pentru apă. Primarul a precizat că sunt încă necesare investiții pentru optimizarea rețelei și că prețul ar putea fi majorat, pe viitor.