Ilie Bolojan, liderul PNL, a lansat o critică dură la adresa unor practici din administrația publică, în special în ceea ce privește beneficiile exagerate pe care le au unii bugetari, în special cei aflați în structurile de conducere ale companiilor de stat. El nu-i crittică și pe pensionarii speciali care primesc privilegii, nemeritat, de la statul român.
“Mie nu mi se pare normal ca, de exemplu, la Romsilva, când te pensionezi, să iei zece salarii. Gândiți-vă că, dacă ești un șef la Romsilva, când te-ai pensionat ți-ai mai luat zece salarii.
Poate ar vrea și românii care lucrează în alte sectoare, la stat sau la privat, să ia zece salarii la plecare. Sau tot felul de drepturi de genul acesta care pur și simplu sfidează bunul simț. Și cred că veți vedea că în perioada următoare aceste lucruri se vor întâmpla“, a spus Bolojan.
Acesta a declarat că soluțiile pentru evitarea unei crize majore sunt fie reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului, prin eliminarea risipei și protejarea investițiilor, fie, în cazul în care prima soluție nu va fi aplicată, creșterea taxelor.
„Trebuie să fim realiști și eu voi susține întotdeauna ca, înainte de a majora taxe, să vedem ce putem face ca să reducem cheltuielile la maximum și să ne controlăm cheltuielile”, a adăugat liderul PNL, citat de ziare.com.
Ce face Musk în SUA vor să facă Ciolacu și Bolojan la noi. Aproape 40 de agenții, departamente și institute trebuiau deja comasate
România are trei reglementatori în domeniul energiei și patru instituții pentru energia nucleară. Guvernul va înființa, în perioada următoare, un departament pentru eficientizare guvernamentală, pe modelul inventat de Donald Trump, care va fi condus de premierul Marcel Ciolacu și de șeful Senatului, Ilie Bolojan, după cum a anunțat, recent, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
În aparatul central al Guvernului există domenii pentru care funcționează în același timp mai multe agenții sau autorități, cu activități care se suprapun sau se completează. Unele sunt în subordinea directă a Executivului, altele sunt în coordonarea ministerelor și mai există și autorități sub controlul Parlamentului.
În subordinea premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG) se află aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc), potrivit datelor transmise de către SGG anul trecut, la solicitarea HotNews.
Legat de faptul că în cazul unora dintre instituții activitatea se suprapune cu a altora, SGG susținea că „acest aspect face obiectul analizei Guvernului” în vederea comasării.
O eficientizare guvernamentală trebuia realizată până la data de 30 iunie 2024, prin comasarea a cel puţin 20% din numărul de agenții, potrivit Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, însă acest lucru nu a fost realizat.