Realizatorul TV Dan Negru a anunțat marți că ia în calcul să candideze la alegerile prezidențiale din acest an, calculând câți bani decontează AEP pentru cei care intră în cursa electorală și obține suficiente voturi.
„Mă gândesc să candidez la prezidențiale, că e o afacere bună. Un candidat la președinția României poate cheltui pentru campania electorală până la 66 de milioane de lei. Legea spune că poți să cheltui echivalentul a 20.000 de salarii minime, iar statul îți rambursează banii dacă obții 3% din voturi. Adică, dacă votează 10 milioane de oameni, 3% înseamnă 300.000 de voturi”, a scris Negru pe pagina sa de Facebook, conform Hotnews.
Vedeta TV a calculat câte voturi poate obține în cursa pentru Cotroceni după ce a însumat totalul urmăritorilor săi pe paginile de social media.
„Păi să ne organizăm: pe pagina de Facebook suntem 800.000, mai avem vreo 500.000 pe TikTok, încă 100.000 pe canalul meu de YouTube, peste 200.000 pe Insta și vreo 60.000 pe LinkedIn. Deci luăm lejer cele 300.000 de voturi și recuperăm banii de la stat”, a concluzionat realizatorul de televiziune.
„După aia îi împărțim și ne doare-n _ de candidatură. E un business bun?”, s-a întrebat Negru. Acesta și-a îndemnat fanii să nu distribuie postarea în care anunță că se gândește să candideze pentru cea mai înaltă funcție în stat, precizând că îi va fi împrumutat modelul de businnes.
„Vă rog să nu share-uiți această postare, ca să nu afle Brenciu, Tzancă sau Smiley care au și ei comunități prin online și o să ne fure ideea de afacere”, a mai scris vedeta de la Kanal D.
Cum riscă România să repete scenariul de la prezidenţiale şi în 2025. Corneliu Bjola: Situaţia va fi dificilă din trei motive
Corneliu Bjola, doctor în știință politice şi profesor asociat la Oxford University, a explicat, luni la Antena 3 CNN, elementele care indică posibilitatea ca Rusia să intervină şi în alegerile prezidențiale din 2025. Mai mult, el a oferit şi o serie de soluţii în forma unor echipe organizate strategic cu roluri clare, mai ales în comunicare cu societatea civilă, prevenirea de atacuri cibernetice, identificare anomalii. Referitor la comunicarea, acesta a identificat o serie de greşeli, concluzionând că „problema autorităților române este inerţială, în sensul că nu le place să comunice și speră că problema se rezolvă de la sine”.
„Trebuie să recunoaștem că situația vă fi mai dificilă în momentul de față din trei motive. În primul rând, situația s-a schimbat, vorbim de un segment de populație care este fustrat, poate chiar radicalizat 10-15%. Situația aceasta nu exista înainte de 24 (n.r noiembrie), era o anumită stare de frustare în societate, doar nu coagulată și cu care e dificil acum de comunicat.
Apo ar trebui să recunoaștem că răspunsul după alegeri a fost parțial din partea guvernului, din partea președinției. Deci asta nu ajută. Nu vedem oameni credibili care să impună o anumită direcție de schimbare.
Şi al treilea element este va fi mai dificil este să distingi între un sentiment organic de cetățeni care au doleanțe, au probleme legitime pe care vor să le exprime și ceea ce vine de afară. Acum pentru că s-a schimbat situația, trebuie reacționat altfel“, a spus Corneliu Bjola, la Antena 3 CNN