O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Iași susține că a inventat cea mai mică inimă artificială din lume, dezvoltată pentru a salva viețile copiilor cu insuficiență cardiacă.
Dispozitivul a câștigat deja premiul pentru cel mai avansat design la o competiție mondială din Japonia. Este conectat la un dispozitiv fără fir, inspirat din filmul „Iron Man” și poate fi monitorizat direct de pe telefonul mobil, scrie Stirile Pro Tv.
Inima artificială proiectată la Universitatea de Medicină din Iași are doar 4 centimetri lungime și poate pompa 2 litri de sânge pe minut, cât este nevoie ca organele unui nou-născut cu insuficiență cardiacă să funcționeze normal.
Dispozitivul – spun inventatorii lui – a fost inspirat de filmul Iron Man: „Va fi implantat în lucul inimii naturale, va fi conectat la un driver intern care va fi alimentat în exterior de un controller.”
„Va fi singurul dispozitiv la care pacientul trebuie să fie atent. Restul va fi tot implantat.”
Inima artificială inventată în Iași ar fi – spun creatorii ei – cea mai mică inimă artificială din lume. La o competiție care a avut loc în Japonia – la care au participat invenții din nouă țări – a luat premiul pentru cel mai avansat design.
Alexandru Pleșoianu, responsabil de inovare la centrul de transfer tehnologic al UMF Iași: „Cel mai impresionant pentru jurați a fost faptul că într-adevăr când au văzut că funcționează sistemul de alimentare ca în filmul Iron Man. Este mai avansat decât ce are industria în acest moment.”
Alexandru Pleșoianu, pentru Radio Iași: Avem nevoie de parteneriate. Noi, deocamdată, suntem în universitate, suntem un grup de studenți și pentru a mergem mai departe, să transpunem în realitatea clinică, să-i ajutăm pe pacienți, trebuie să facem încă un pas și suntem aici la Centrul de Transfer Tehnologic al Universității, care se potrivește foarte bine și ne poate ajuta să facem parteneriate cu alte instituții, dar în același timp, să transformăm acest proiect studențesc, să-i dăm și o dimensiune economică, să-l transformăm într-o companie care să genereze acea componentă financiară, care să susțină mai departe dezvoltarea proiectului și ducerea produsului în fază clinică.