Update ianuarie 3, 2024 Lucian Mindruta scoate în evidență faptul că pasagerii avionului japonez au fost salvați în 90 de secunde pentru că nimeni nu s-a înghesuit să iasă repede din avion și nimeni nu și-a luat bagajele de mână ca să blocheze ieșirile.
Lucian Mindruta: „Cateva cuvinte despre cum disciplina iti poate salva viata. Ce am aflat azi.
Vorbim aici de avionul care a luat foc ieri la aterizare in Tokio.
379 de pasageri au fost evacuați in 90 de secunde. Dar in ce circumstanțe?
1. Sistemul de sonorizare nu a mers. Stewarzii au folosit care un megafon, care pur si simplu strigatul.
2. Trenul din fata s-a rupt, asa ca avionul era cu botul in jos, ceea ce a facut dificila miscarea pasagerilor inauntru.
3. Nu s-au putut desface decat trei tobogane, si acelea cu o panta foarte accentuata (din cauza pozitiei avionului).
4. Afara se vedeau flacari, ceea ce putea genera panica.
Cu toate astea, instinctul disciplinei a functionat 100%. Ce au facut pasagerii bine?
In primul rand NU si-au luat niciunul bagajele de mana de sus. Se vede in imaginile de dupa cum toata lumea coboara cu mana goala din avion.
In al doilea rand nu s-au bulucit. Toate ranile – minore – sunt provocate de tobogan, nu de inghesuiala dinauntru.
Cu totii au ascultat instructiunile, in loc sa se panicheze si sa se lupte pentru iesire, ceea ce sigur ar fi provocat o busculada.
Si acum o intrebare.
Are acest gen de comportament vreo legatura cu succesul economic si social al Japoniei?
Sau, altfel spus: opusul lui, panica, egoismul, lipsa de respect pentru reguli, au vreo legatura cu insuccesul unei natiuni?
Si mai simplu spus: nu cumva dusmanii nostri suntem, in situatii limita, chiar noi?”
Toţi cei 379 de pasageri şi echipajul au scăpat din aeronava Airbus A350 care a fost cuprinsă, marţi, pe aeroportul Haneda din Tokyo, de o minge de foc după ce s-a ciocnit cu un avion mai mic al Gărzii de Coastă, la scurt timp după aterizare. Cinci dintre cei şase membri ai echipajului avionului Gărzii de Coastă au murit, în schimb sutele de oameni din avionul Japan Airlines au fost evacuaţi la timp, în câteva minute.
Avionul de pasageri care a luat foc este un Airbus A350 și plecase de pe aeroportul Chitose cu destinaţia Haneda. Acesta s-ar fi ciocnit la aterizare cu un avion al Gărzii de Coastă japoneze aflat în apropierea pistei, scrie Libertatea.
După ce căpitanul avionului comercial a reuşit să oprească aeronava în flăcări, cei 379 de pasageri, printre care opt copii, plus 12 membri ai echipajului au fugit din cabina plină de fum a avionului, alunecând pe toboganele gonflabile din partea din faţă a acestuia. În scurt timp, avionul a fost cuprins în întregime de foc, flăcările ieşind pe geamurile aeronavei.
Departamentul de pompieri din Tokyo a declarat că 14 dintre cei evacuaţi din avionul de pasageri au suferit răni minore, inclusiv arsuri la nivelul gâtului. Patru au fost transportaţi la spital. Cinci dintre cele şase persoane aflate la bordul avionului Gărzii de Coastă, un De Havilland Canada DHC-8, cunoscut sub numele de Dash 8, au murit în coliziune, numai căpitanul acestuia reuşind să scape din infern, dar având răni, potrivit Observator Tv.
O înregistrare video a arătat cum pasagerii au fost evacuaţi din Airbus-ul A350 în flăcări cu ajutorul unor tobogane de salvare, într-un calm relativ şi aparent fără bagaje de mână, într-o operaţiune salutată ca fiind un “miracol”.
Rodger Whitfield, un fost pilot comercial, a declarat: “Cred că, în primul rând, trebuie să spunem că tocmai am asistat la un miracol. Modul în care au reuşit să scoată toţi acei pasageri din avion este aproape de necrezut”.
Agenţiile de siguranţă aeriană avertizează de ani de zile că a te opri pentru a lua bagajele de mână în timpul unei evacuări înseamnă un risc pentru viaţă, scrie Hotnews.
Evacuarea a fost o prioritate cheie în materie de siguranţă cel puţin de la mijlocul anilor 1980, când un Boeing 737 al companiei British Airtours a fost cuprins de flăcări pe aeroportul Manchester din Marea Britanie, provocând moartea a 55 de persoane, scrie Reuters. Anchetatorii dezastrului din 1985 au declarat că principala cauză a deceselor a fost inhalarea de fum, ca urmare a întârzierilor în deschiderea uşilor şi a accesului restricţionat la ieşirile de urgenţă.
Constatez le calme qui règne dans la cabine malgré le feu qui entoure l’avion,
suis encore une fois admirative des personnels navigants et des passagers 👏👏👏
.
.
.
🎥©️ 産経ニュース pic.twitter.com/q7cox9IwsZ— G.Sigonney (@GinieSigonney) January 2, 2024
Passenger plane collides with Coastguard Aircraft while landing and caught fire. Passengers evacuation, Tokyo, Japan pic.twitter.com/6jIlVL2q1S
— Eliteworld (@eliteworldwaves) January 2, 2024