Update noiembrie 6, 2023 Dan Negru a vorbit cu dezamăgire despre lucrurile la care românii aleg să se concentreze. Dan Negru este supărat pentru că, în ciuda faptului că România are cele mai mici salarii din Europa, se vorbește intens despre dispariția plăților cu numerar.
„Avem cele mai mici salarii din Europa dar avem talk show-uri cu nemiluita despre dispariția cashului. Suntem țara cu cea mai mică speranță de viață, murim mai repede decât toți ăilalți din Europa dar avem o grămadă de conferințe despre cum să trăiești sănătos.
(Dan Negru)
Au plecat din țară vreo 40 mii de intelectuali în ultimii ani dar avem cele mai multe cursuri de lidership. (…)
Asta-i neo-cenzura: să vezi paiul din ochiul altora, nu bârna din ochiul tău.
Treaba altora pe umerii noștri.
Nasul e organul care începe între ochi și se termina unde nu-ți fierbe oala”, a transmis Dan Negru, pe contul său personal de Instagram, conform Kanal D.
Moise Guran intervine exploziv în scandalul cash-ului
Jurnalistul Moise Guran a reacționat pe Facebook la știrile care circulă în mediul online despre limitarea plăților cash .
„Este incredibil cât timp risipesc românii cu o falsă dezbatere – aia cu interzicerea numerarului. Bineînțeles că nu poate fi interzis, bineînțeles că este o temă inventată pentru campania electorală, o spaimă ridicolă (foarte apropiată de cea cu card=drac citit invers) pentru minți împuținate și paranoide și, bineînțeles, limitarea tranzacțiilor cash a picat mănușă, dacă nu cumva a fost anticipată.
Indiferent că cineva a știu sau nu că guvernul va încerca să limiteze tranzacțiile cu cash, constructul de comunicare, prin augmentarea unor spaime preexistente și indicarea unui vinovat, este de inspirație n.azistă”, scrie Moise Guran pe Facebook, conform stiripesurse.ro.
Cea mai mare bancă din România umblă la comisioane după limitarea plăților cash
Din 11 noiembrie, plățile cu numerar ar trebui limitate la 5.000 de lei în cazul tranzacțiilor dinspre persoane fizice către persoane juridice și maximum 1.000 de lei în cazul tranzacțiilor între firme.
Unul dintre efectele acestei decizii, contestate pe mai multe voci din mediul de afaceri și din politică, este creșterea comisioanelor bancare pentru tranzacții, venită și pe fondul altor modificări aduse Codului Fiscal, mai ales cea prin care se introduce un impozit suplimentar pe veniturile băncilor, care vor plăti 2% din venituri către stat.
Până acum, doar liderul sistemului bancar, Banca Transilvania, a anunțat public că majorează aproape toate comisioanele, fapt care l-a determinat pe premierul Marcel Ciolacu să spună că este vorba de lăcomie și că va convoca o întâlnire cu bancherii și instituțiile abilitate în domeniul financiar. În spiritul multor altor măsuri luate de Guvern se ia în calcul inclusiv plafonarea comisioanelor.
De menționat că Banca Transilvania nu a mai umblat la comisioane de aproximativ doi ani, conform informațiilor Economica.
Cea mai importantă modificare de comisioane în cazul BT este cea aplicată tranzacțiilor între persoane fizice și persoane juridice sau între două persoane fizice. Dacă până acum plăteai 2,5 lei pentru încasare și 5 lei pentru transfer, acum comisioanele au ajuns la 10 lei pentru încasare și 20 de lei pentru transfer.
În afară de BT, rezultă dintr-o analiză Economica, au operat modificări, însă doar pentru unele comisioane aplicate firmelor, și alte bănci, cea mai cunoscută fiind ING. În cazul persoanelor fizice, reiese din datele consultate de noi, fata de mai 2023, doar Intesa Sanpaolo a mai operat modificări, prin uniformizarea comisionului de tranzacție la 21 de lei, indiferent de sumă.
Pe de altă parte, în general mutările liderului pieței sunt urmate și de ceilalți jucători, ceea ce înseamnă că este de așteptat ca și alte bănci să majoreze comisioanele.