Adrian Despot are doi copii, o soție, o carieră de succes dar este chinuit de depresie. În ciuda succesului pe plan profesional și personal, într-un interviu acordat VIVA, artistul a recunoscut că suferă de depresie. Solistul a menționat că a învățat să gestioneze această afecțiune.
„Nu m-am documentat legat de depresie, pentru că, într-o oarecare măsură, sunt dependent de ea, în sensul că mă ajută efervescența ei, din punct de vedere creativ. Pe de altă parte, oricât de trecut prin depresie, de-a lungul timpului, sunt și oricât de bun sfătuitor sunt în a scăpa de ea, realizez că depresia este ca un vierme de care nu scapi niciodată.
Sunt perioade în care intră într-o stare latentă, dar, din când în când, se trezește la viață, iar, în momentul în care se trezește la viață, oricât de mult ai ști tu despre ea și ce ar trebui să faci, și cum să o eviți, și cum să o pui la somn, ea e acolo. Chiar azi dimineață, în timp ce mă plimbam cu cățelul, mă gândeam, dacă nu cumva, câteodată, am eu nevoie de ea și o trezesc, pentru a mă simți poate special sau poate a mă simți mai viu decât sunt în momentul respectiv”, a declarat Adrian Despot, potrivit viva.ro.
Adi Despot, solistul de la Vița de vie, a mărturisit că primele semne ale depresiei au apărut la vârsta de doar 19 ani, pe când cariera lui începea să ia avânt. Artistul a declarat că nu era deloc pregătit să devină vedetă și nu își dorea celebritatea.„Când am avut prima emisiune în 1995, de a doua zi, oamenii se uitau la mine pe stradă și eu nu eram pregătit pentru lucrul ăsta. Atunci, depresiile și angoasele mele au explodat. În camera aceea extrem de mică, eram eu, cu chitara, în universul meu.
Nu aveam nevoie de faimă, nu aveam nevoie de bani, nu voiam să fiu artist, nu căutam toate lucrurile acestea”, a mărturisit Adrian Despot, în cadrul aceluiași interviu, conform b1TV.
Simptome ale depresiei
Simptomele depresiei sunt complexe si variaza de la o persoana la alta. In general, o persoana depresiva se simte trista, si-a pierdut interesul pentru activitatile care ii aduceau placere (muzica, filme, sport, iesiri cu prietenii) si pare ca nu mai are speranta, potrivit Regina Maria.
Simptomele pot persista saptamani sau chiar luni la rand si pot afecta activitatea profesionala, viata de familie si viata sociala. Foarte rar o persoana depresiva are toate simptomele, in general manifesta cateva simptome din urmatoarele:
O stare de spirit proasta, in mod continuu;
Senzatie de neajutorare;
Absenta sperantei pentru viitor;
Stima de sine scazuta;
Plans frecvent;
Senzatia de vinovatie;
Iritabilitate;
Intoleranta fata de ceilalti;
Lipsa motivatiei;
Lipsa interesului pentru diverse lucruri;
Dificultatea de a lua decizii;
Absenta bucuriei fata de viata;
Senzatia continua de anxietate;
Miscari lente si vorbit lent/incet;
Schimbari ale apetitului;
Scaderea in greutate sau foarte rar cresterea in greutate;
Constipatie;
Dureri de cap;
Ameteli;
Durere musculare si/sau articulare;
Lipsa energiei;
Un libido scazut;
Anomalii ale ciclului menstrual;
Probleme de somn;
Evitarea contactului cu familia/prietenii;
Neglijarea pasiunilor sau hobby-urilor;
Dificultati in realizarea sarcinilor legate de munca sau casa.