Update May 21, 2023 Simona Halep pare că a supărat pe cineva rău de tot. Acum a primit o altă acuzație de dopaj. Patrick Mouratoglou (52 de ani) a sărit în ajutorul Simonei Halep (31 de ani) și acuză Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) de hărțuire.
„În primul rând, vreau să spun că am plănuit să stau departe de orice comentariu public în privința cazului Simonei Halep. Chiar am crezut că ITIA va efectua o investigație dreaptă și că va stabili adevărul. Faptul că acum nu mai cred același lucru este deranjant și m-a făcut să scriu, în sfârșit, aceste rânduri.
Am avut norocul să o întâlnesc pe Simona Halep în aprilie 2022. Am muncit din greu din acel moment. Vreau să spun câteva cuvinte despre ea, pentru cei care n-au întâlnit-o: am descoperit în Simona un caracter rar.
Este amabilă, dulce, nu are nicio urmă de agresivitate, niciun fel de invidie față de cei din jur. Și-a dedicat întreaga viață tenisului. E pasiunea ei din copilărie. Nu a tatălui ei, nu a mamei, nu a familiei. Doar a ei! E evident că a primit o educație aleasă, cu niște valori extrem de puternice.
Onestitatea ei este în afara oricărui dubiu. Știu că SUB NICIO FORMĂ, NICIODATĂ, nu ar fi făcut ceva ilegal. Sprijinul primit din lumea tenisului a fost extrem de puternic, asta deoarece oamenii au fost convinși că nu ar fi făcut niciodată așa ceva.
Din ziua în care ITIA a a acuzat-o, am fost alături de ea și voi continua să fiu în fiecare zi. O voi sprijini în lupta ei pentru adevăr. Sunt un susținător al sportului curat. Cred că tenisul are nevoie de un sistem anti-doping capabil să descopere trișorii.
Acestea fiind spuse, sunt extrem de șocat de modul în care acest caz a fost condus. Credeam că ITIA va urma scopul suprem, acela de a stabili adevărul, dar e clar că ei încearcă doar să demonstreze vinovăția. Asta deși Simona a putut arăta multiple dovezi ale inocenței ei începând cu decembrie 2022.
Această ultimă acuzație care i-a fost trimisă ieri și care e legată în totalitate de primul caz este o pură interpretare a pașaportului ei biologic. Cu alte cuvinte, ITIA nu a găsit nicio substanța ilegală în sângele ei, doar remarcă că parametrii sângelui ei sunt suspicioși.
Experți renumiți care au analizat probele au ajuns la concluzia că afirmația ITIA este total greșit și interpretată într-un mod răuvoitor. Sângele Simonei era perfect normal.
Simona a transmis clar că nu cere un tratament special, doar respectarea regulamentului care prevede judecarea de către un tribunal independent.
Din cauza asta le cer celor de la ITIA să oprească această hărțuire și să nu mai amâne constant judecarea cazului. Ar fi trebuie să aibă loc în februarie, acum e plănuită pentru finalul lunii mai”, a scris Patrick Mouratoglou pe Twitter, conform Gazeta Sporturilor.
Firicel Tomai: ”Pașaportul a fost analizat în urmă cu câteva luni și a fost curat!”
Fostul antrenor al Simonei Halep, Firicel Tomai, este surprins de faptul că neregulile găsite în pașaportul biologic al jucătoarei, au fost publicate abia acum în condițiile în care în urmă cu doar câteva luni, acesta era curat.
Mai mult, Tomai nu înțelege motivul pentru care cei de la Agenția Internațională de Integritate în Tenis nu au analizat mai devreme pașaportul biologic, mai ales că acesta era la îndemâna lor.
Firicel Tomai a fost antrenorul Simonei Halep în perioada 2008 – 2012.
”Toată lumea încearcă să afle adevărul. Simona spune că deţine adevărul, ceilalţi vor să demonstreze contrariul, dar finalul nu are loc. Este foarte greu de spus în condiţiile astea. De ce n-au ieşit până acum?
Acest paşaport a fost analizat în urmă cu câteva luni şi a fost curat. De ce acum? Informaţiile şi realitatea o ştiu cei din acel sistem. Eu ştiu că avea săptămâna viitoare termenul.
Paşaportul biologic a fost la îndemână lor până acum. Se fac analize de urină şi din sânge pe o perioadă mai lungă de timp. Vin şi acasă, iau probele astea şi urmăresc pe termen lung parametri din sânge.
În măsura în care se modifică fără motiv se consideră că ai folosit substanţe care să îţi crească rezistenţa şi capacitatea de efort. Există susţinătoare care nu sunt aprobate oficial, dar pot să le foloseşti o lună de zile şi mergi la turneu mai musculos.
Joci turneul de două săptămâni şi chiar dacă îţi mai scade capacitatea de efort, tot eşti avantajat. E ca şi cum mergi la munte. Creşti hemoglobina, apoi când revii la normal, iar scade.
În momentul în care sângele este monitorizat, sub control, o să se vadă aceste variaţii şi atunci vor vedea că poţi să foloseşti şi extra-sezon anumite chestii. De aia se urmăreşte sângele”, a spus Firicel Tomai, potrivit Fanatik.