Update March 22, 2023 Prezentatorul TV Mircea Badea intervine în scandalul polițelor RCA și îi dă dreptate lui Titi Aur care spune că asigurarea RCA ar trebui făcută pe şofer, individual, şi că doar CASCO ar trebui să fie făcută pe maşină.
„Foarte interesant ce zice Titi Aur, că nu mai pot cu populismele: cu asigurările auto şi cu banii românilor. Două chestii tari zice Titi Aur: că preţul RCA nu ia în calcul salariile. Mă doare în cot cât sunt salariile în ţara respectivă. Nu salariile sunt baza pe calcul pentru preţul asigurării, ci daunele. Aia dă preţul.
Şi, apoi, zice că nu e corect să ai RCA pe maşină. Foarte corect. În sfârşit cineva care zice, nu se mai poate cu asta.
Cum să fie RCA pe maşină? Ce, maşina se conduce singură? Nu e corect”, a transmis Mircea Badea, citat de b1tv.ro.
„Nu este corect să ai RCA pe maşină. Asigurarea RCA nu trebuie să fie pe maşină. Logic ar fi să fie pe mine, pe şofer, pe CNP. Asta se practică deja în alte ţări, pentru că maşina nu strică nimic, eu stric, că eu sunt la volan.
Da, CASCO trebuie să fie pe maşină. Pentru că una este să asiguri o Dacie Logan de 10.000 euro, alta e să asiguri un Rolls Royce de 300.000 euro.
Dar eu, cel de la volan, eu fac accidentul. Nu e normal ca RCA să se calculeze în funcţie de capacitatea maşinii. În funcţie de vârstă, de experienţă şi de daunele pe care le-am provocat, aşa trebuie să se calculeze RCA.
Asta ar rezolva inclusiv problema trotinetiştilor. Că se pune problema persoanei care asigură trotineta. Asigurarea trebuie să fie pe CNP, la trotinete, biciclete, motociclete, maşini”, a explicat Titi Aur.
Proiect de HG: Prețurile maxime la RCA în următoarele 6 luni
Prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, se arată în proiectul de HG trimis la Guvern și obținut de HotNews.ro.
Proiectul obținut de HotNews.ro arată că și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
O altă prevedere vizează acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat.
Astfel, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.