Update March 16, 2023 Amalia Enache a fost operată acum trei săptămâni de colecistectomie, la Spitalul Universitar, din București. Amalia Enache a ajuns la spital de urgență, din cauza durerilor infernale provocate de criza de colecist. Iar medicii au trimis-o direct în operație.
Vedeta de la Pro TV a explicat la momentul respectiv că s-a confruntat cu dureri atât de puternice, încât a avut impresia, la un moment dat, că va face un infarct. „Eu eram convinsă că fac un infarct!” „Am trecut dimineață printr-o intervenție chirugicală, colecistectomie, la Spitalul Universitar. Deja sunt în salon, cu inima plină de recunoștință pentru medicul chirurg, un medic tânăr care m-a preluat aici și în care am avut de la bun început deplină încredere.
Mulțumiri întregii echipe, au fost mulți oameni care m-au examinat, de la camera de gardă, gastroenterologie, ecografie, cardiologie, dar și celor de la Ambulanță București. Durerile sunt atât de atroce în această criză de colecist, încât eu eram convinsă că fac un infarct. Ne vedem curând, zic eu” – a explicat prezentatoare de știri de la Pro TV, citată de unica.ro.
Au trecut aproape trei săptămâni de la operație, iar acum, Amalia Enache a dezvăluit că se simte bine. Jurnalista s-a recuperat rapid. Ea a povestit recent că înainte de a face criza de colecist a simțit o oboseală inexplicabilă.
Vedeta de la Pro TV spune că s-a gândit, inițial, că lipsa energiei este, cumva normală, odată cu înaintarea în vârstă. Dar abia după operație și-a dat seama că are o problemă de sănătate. Practic, oboseala accentuată a fost primul semn că există un dezechilibru, o problemă în organismul ei.
“Mă simt incredibil de bine. Mult mai bine decât înainte de operație când cred că am avut o suferință mai lungă pe care nu o identificăm exact. Adică înainte să apară criza evidentă, cu durere, cu plecatul pietrei, eu am avut o perioadă mai lungă așa, de oboseală inexplicabilă.
M-am investigat pe la tiroidă, prin alte zone dar nici nu știam exact să explic ce am și cum mă simt. Mi-am dat seama de-a doua zi după operație că, de fapt, aveam o suferință, o piesă care nu mai funcționa în organismul meu și toate au revenit la un normal de dinainte.
Adică, nu știu, aveam senzația la un moment dat, mă gândeam că am pierdut din energie, din vitalitate, că asta se întâmplă cu vârstă. Au trecut cam trei săptămâni de la operație. Dar eu m-am simțit foarte bine la 24 de ore după ce m-am externat.” – a măturisit Amalia Enache.
Ce este colecistita
Colecistita este o afecțiune care constă în inflamația veziculei biliare, un organ situat lângă ficat, cu rol în digestia alimentelor în care este depozitată bila, un lichid care ajută la digestie și care este eliberat în intestinul subțire.
Pietrele sau calculii biliari pot bloca tubul prin care se scurge bila conducând la acumularea lichidului și la apariția unei inflamații. Dacă nu este tratată, colecistita poate conduce inclusiv la deces. De obicei, tratamentul acestei boli constă în extirparea veziculei biliare, scrie libertateapentrufemei.ro.
Criza de colecist survine pe fondul litiazei veziculare. Pietrele la colecist, denumit și veziculă biliară sau „fiere”, reprezintă o afecțiune frecventă. Această suferință e întâlnită la 10-20% dintre persoanele cu vârste între 20 și 40 de ani și la peste 20% dintre cei care au depășit 40 de ani.
În ultimele două decenii, s-au înregistrat progrese importante în diagnosticul și tratamentul colecistului plin de pietricele. Este una dintre afecțiunile care se diagnostichează extrem de ușor, printr-o simplă ecografie. Litiaza veziculară se rezolvă numai pe cale chirurgicală, prin laparoscopie, o metodă minim invazivă ce se practică în detrimentul celei clasice.