Update februarie 6, 2023 Mihai Morar a mărturisit că a urcat cu mașina la Cabana Capra deși era interzis, fiind pericol de avalanșă. O avalanșă de zăpadă a lovit, cu forță hotelul Capra, la peste 1.500 de metri, pe Transfăgărășan, în județul Argeș. Zăpada a spart geamurile și a intrat în camere și în sala de mese. Înăuntru erau 72 de oameni, printre care și 13 copii.
„Aceste fotografii sunt făcute aseară în fața Cabanei Capra din Munții Făgăraș cu câteva ore înainte de a fi lovită de avalanșă. Am urcat Transfăgărășanul până la capăt de drum pe o vreme de poveste, ningea cu fulgi mari, care dansau, nu viscolea, omătul scârțâia sub roți.
Am mers aproape tot drumul cu geamul crăpat, în mașină intra un aer rece care îți oxigena tot sângele din organism, nu un ger care sa ți-l înghețe.
Sus, la Capra, era o liniște și o sfințenie de vreme. Ne-am scuturat bocancii de zăpadă, am intrat în cabană pentru un espresso și niște papanași cu gem de afine. O sfințenie de gem de casă. Ștefan îmi zice după două guri de cafea:
„Lumina asta de afară, de aici, nu o s-o mai prindem curând. Ar fi păcat să nu-ți fac niște poze!” Își ia Fuji-ul nou, ieșim în parcare și în 3 minute avem cele mai tari poze făcute în ultimii ani: „Ți-am zis că n-o să-ți pară rău!”
Intrăm iar în cabană, veniseră între timp și papanașii, mai sorbim două guri de cafea și hotărâm să facem cale întoarsă spre bază, vreo 40 de km mai la vale. Se lăsase deja noaptea, dar în fața cabanei câțiva turiști își mai curățau mașinile de zăpadă, iar alții, câțiva, își trăgeau copiii cu sania, înainte de urca în cameră, la adăpostul nopții, pentru un somn bun.
La plecare, le-am mulțumit cabanierilor pentru clipa asta magică trăită în golul alpin al Făgărașilor și ne-am despărțit cu un „Doamne-ajută!”
Câteva ore mai încolo, au fost treziți din visele adânci de două bubuituri asurzitoare. Una le-a îngropat mașinile din parcare. Cealaltă le-a lovit chiar adăpostul, a spart geamurile cabanei Capra și a intrat în camere.
În miezul nopții, avalanșa plecase de pe versantul din față (view-ul superb, cum îi spun turiștii) și a parcurs 2 kilometri (încearcă să-i parcurgi pe jos) până la destinația finală. Cu câteva ore înainte făcusem aici cele mai frumoase poze, cum a zis Ștefan.
Atât de subțire e granița dintre „lumina perfectă” și întunericul vieții. Atât de sensibilă e linia dintre „liniștea sfântă” și urletul fricii. De aceea, nimic nu e mai scump pe lumea asta decât prețul unei clipe. Clipa e luxul suprem pe care ni-l putem permite. Altă șansă nu avem în viața asta… decât să învățăm să trăim PREȚ…DE O CLIPĂ?”, a scris Mihai Morar într-o postare, pe contul său de Facebook, potrivit wowbiz.ro.
Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la cabana lovită de avalanșă, deși drumul era închis
O avalanșă de zăpadă a lovit, cu forță hotelul Capra, la peste 1.500 de metri, pe Transfăgărășan, în județul Argeș. Zăpada a spart geamurile și a intrat în camere și în sala de mese. Înăuntru erau 72 de oameni, printre care și 13 copii.
Nimeni nu a fost rănit, dar hotelul a suferit pagube serioase. Și mașinile din parcare au fost zdrobite de forța căderii de zăpadă. Autoritățile spun că turiștii nu aveau ce să caute în această perioadă la cabană, pentru că drumul este închis circulației pe perioada iernii tocmai din cauza riscului de avalanșă, anunță Stirile Pro Tv.
Polițiștii verifică acum modul în care turiștii au ajuns în zonă, deși drumul era închis circulației. Când s-au văzut aproape îngropați în zăpadă, oamenii au sunat la 112. Zeci de salvatori au plecat în misiune.
Jandarmii montani, salvamontiștii și echipajele de la ISU au lucrat peste 12 ore ca să ajungă la cabană.
Salvamontiștii au încercat să se asigure că echipele de salvare, trimise la fața locului, sunt în siguranță, pentru că se pot produce și alte avalanșe.
Andrei Nicuț, Salvamont Argeș: „Am făcut o verificare cu drona, avalanșele au curs în partea de jos a drumului, ceea ce înseamnă că reprezintă o zonă sigură pentru a se lucra.”
În zonă era foarte frig. Într-o fotografie se observă că doi salvatori au hainele și sprâncenele înghețate.
După prânz, când echipajele au ajuns la cabană, i-au găsit pe turiști teferi dar în jur era prăpăd. Hotelul este avariat, iar mașinile din parcare sunt zdrobite.
Oamenii cu copii mici de mână au făcut parte din primul grup de turiști salvați.
Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș: „Am început evacuarea, sunt două grupuri, unul în față, unul în spate, însoțiți de reprezentanții noștri și fiecare grup va ajunge jos, la drumul deschis.”
Riscul de avalanșă în zonă a fost ridicat de la 4 la 5. Acum o anchetă este în plină desfășurare.