Update decembrie 27, 2022 Speak a venit cu precizări după problemele grave de sănătate din ultimele zile. Și iubita sa, Ștefania Cristina a avut probleme de sănătate pe 24 decembrie, după ce a făcut febră, a ajuns la spital pe perfuzii.
„Sunt bine. Am primit foarte multe mesaje. Am avut o răceală de Doamne ferește, nu am mai răcit așa de foarte mult timp. Nu m-am putut mișca din pat, uite cearcăne, nu am făcut febră, în schimb nu puteam mișca ochii. Mă dureau ochii în cap, amețeam rău și gâtul așa și așa. A fost înfiorător deci Crăciunul ăsta pentru noi. Șoarecu a fost pe 24 rău rău, ea a avut febră mare, pe 25, după perfuzii și-a revenit.
Apoi m-a luat pe mine. Eu nu am dormit, dar suntem bine acum. Ne revenim diseară avem concert am concert, vă așteptăm și vă mulțumesc și din mesajele de Sfântul Ștefan, se pare că sărbătoarea e foarte mare. Diseară nu voi sta la poze că nu vreau să fau virusul la nimeni. Încă nu m-am vindecat complet. (…), a spus Speak pe InstaStory, conform spynews.ro.
Răceală versus gripă. Care sunt diferențele
Deși aceste două afecțiuni sunt provocate de virusuri, există diferențe clare între ele atât când vorbim de simptome, dar și în ceea ce privește tratamentul. Totodată trebuie să știm că vaccinarea antigripală nu ne ferește de alte viroze. Medicul Simin Florescu, lămurește toate aceste aspecte în emisiunea ”Doctor de bine”.
Dr. Simin Florescu, managerul Spitalului De Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș: „Cazurile de guturai, această răceală obișnuită, sunt cazurile care evoluează cu infecție doar de tract respirator. Adică un nas înfundat sau secreții nazale, eventual dureri de cap și cam atât, mai puțin febră și alte manifestări generale.
Cu toții am avut o banală răceală măcar o dată în viață. Pe când gripa evoluează ca o boală sistemică, o boală generalizată. Începe cu febră foarte mare, este primul semn pe care îl relatează pacienții când vin la doctor, că au o febră de 39-40 care cedează foarte greu la antitermice.
Acesta este un semnal de alarmă pentru noi medicii că s-ar putea să fie gripă. Se asociează tot cortegiul de semne generale: stare de astenie, dureri musculare, dureri de cap, dureri de ochi, o stare de curbatură, pacietul zace. Simptomatologia respiratorie de care vorbeam în guturai este practic absentă aproape în toate cazurile”.
De ce gripa este mai periculoasă?
Dr. Simin Florescu: „Gripa este o boală destul de imprevizibilă și anii trecuți am avut pacienți tineri și fără comorbidități care au evoluat farte rău, nefiind vaccinați și neulând în seamă primele semne ale bolii. Este o afecțiune cu complicații potențiale grave, începând de la cele repsiratorii, până la complicații micocardită, neurologice. Este bine să utilizăm mijoacele profilactice pe care le avem de foarte mult timp la îndemână.
Perioada de incubație în gripă este de una – două zile, perioada în care vaccinul este eficient este de 10-14 zile. Deci chiar și în acest caz, dacă intrăm în contact cu o persoană care are virusul gripal, putem să ne îmbolnăvim, pentru că ne-am vaccinat, dar încă nu devine eficient serul”.