Update decembrie 8, 2022 Cântăreața Mălina Avasiloaie și soțul ei, Alin Gabor, au avut nevoie de ajutorul medicilor. Au fost puși pe perfuzii.
”Totul a început acum 3 săptămâni când am tras un frig îngrozitor la filmarile ultimului clip. Nici n-am ajuns bine acasă și mă simțeam deja extrem de rau, așa că am încercat cu greu să stau cât mai departe de bebeluș ca nu cumva sa raceasca si el.
Din păcate, la câteva zile ajunsese și Alin să aiba aceleași stări ca mine de care efectiv nu am reușit să scapăm nici cu antibiotice, nici cu ceaiuri, nici cu leacuri băbesti, am încercat tot ce se putea”, a spus Mălina Avasiloaie, în exclusivitate pentru Spynews.ro.
Pentru a-l proteja pe fiul lor, cei doi folosesc în casă masca de protecție astfel încât să nu-i transmită și bebelușului viroza.
”Într-un final am luat hotărârea să mergem la clinică ca să ne tratăm intravenos, pentru a asimila cât mai repede tratamentul. Acum ne simțim parcă ceva mai bine și abia așteptăm să ne revenim complet, să ne dăm maștile jos, pentru că de o perioada stăm doar cu ele pe față când suntem în preajma lui Zian”, a mai spus artista.
Covid, gripă, bronşiolită, o „triplă epidemie”
Iustina Stan, medic primar pediatru: „În perioada noiembrie – martie e un val de îmbolnăviri cu virus sincițial respirator, ceea ce se întâmplă și la noi. Poate puțin mai agresiv decât eram noi obișnuiți, dar asta este o problemă în toată lumea. Trebuie urmărite mai ales stările de alarmă.
Nu poate mânca, tușește non-stop, respiră cu dificultate sau respira foarte repede. În acele cazuri trebuie să se prezinte la camera de gardă, la primiri urgențe”.
Dacă simptomele sunt mai ușoare, iar copiii sunt vioi, medicii recomandă o supraveghere atentă și multe lichide pentru cei mici.
„Tripla epidemie” îngrijorează specialiștii din multe țări
Specialiștii vorbesc despre o „triplă epidemie”: de Covid, bronșiolită și gripă. În Marea Britanie, în numai o săptămână, streptococul A, care poate provoca infecţii uşoare sau fatale, a curmat viața a șase copii.
Părinte: „Să-ți vezi copiii murind, să treci prin asta ca părinte, e atât de greșit. E groaznic. Mi-a schimbat viața pentru totdeauna. Vreau doar ca micuța mea să se întoarcă acasă”.
Iar în Germania, medicii spun că se confruntă cu cel mai rău val de viroze din ultimii 30 de ani.
Dr. Ștefan Arens: „Acum, situația e mult mai tensionată decât ce am experimentat în ultimii câțiva ani. Îmi sunt cunoscute valurile cu virusul respirator sincițial, din mulții ani de muncă pe care îi am, le avem în fiecare an, dar nu îmi amintesc să fi avut un val ca acesta vreodată”.
Iar în Statele Unite, unele spitale nu mai au paturi pentru copiii bolnavi.
Dr. Van Gucht, medic virusolog: „Recomandările și măsurile pe care le-am luat împotriva Covid funcționează și pentru virusul respirator sincițial. Ventilație bună, aerisire, stați acasă când sunteți bolnavi, purtați mască în mijloacele de transport publice. Ele protejează împotriva Covid, dar și împotriva virusului respirator sincițial”.