Update octombrie 12, 2022 Vlăduța Lupău a dezvăluit că a fost afectată, la fel ca multe mămici, cu depresia postnatală.
„În primele zile, pot spune că am avut o ușoară depresie. Mi se părea că nu o să știu să-l cresc, că viața mea nu o să mai fie la fel ca înainte, mă apuca plânsul din orice. Eram super sensibilă, dar am depășit în câteva zile acea perioadă și am avut noroc că Adi mă înțelegea și încerca să mă ajute, să stea de vorbă cu mine, să mă asigure că totul este și va fi bine, și că trebuie să ne bucurăm că avem un copil minunat.
Despre oboseală ce să zic?! V-am zis și mai devreme, este cea mai mare „boală a mea în prezent.
Am încercat să le fac pe toate, timp pentru mine nu pot să zic că mi-am făcut, însă timp pentru a rezolva toate nevoile, da! Am reușit să ne mutăm la casă… Când dormea el, mutam lucruri, noaptea aranjam haine și lucruri în casă, ziua, tot când dormea, fugeam să cumpăr lucruri pentru casa nouă.
Iar după ce ne-am mutat, am început direct cu pregătirile pentru botez, cumva am fost aglomerați cu toate. Super aglomerați. Iar eu nu sunt genul care să iasă la cafele cu fetele, eu sunt genul care muncește foarte mult. Poate chiar și când ies la masă cu fetele, tot muncim ceva”, a declarat Vlăduța Lupău pentru Viva.
Depresia postnatala
Nasterea unui copil poate declansa un amestec de emotii, de la bucurie si fericire, la teama si anxietate. De asemenea, poate determina ceva la care sa nu te astepti – o stare depresiva.
Multe mame vor simti o anumita tristete (“baby blues”) dupa ce au nascut, ceea ce reprezinta o labilitate emotionala normala dupa nastere. Se manifesta in primele zile, cu plans aparent fara motiv si schimbari bruste de dispozitie, insa dispare relativ rapid, in maximum 3 saptamani, potrivit Regina Maria.
Totusi, anumite mame vor experimenta o forma mai severa si cu durata mai lunga de depresie, cunoscuta ca depresia postpartum. Foarte rar, poate apare o forma extrema de depresie cunoscuta ca psihoza postpartum. Depresia postpartum nu este o slabiciune a mamei, ci mai degraba o complicatie a nasterii. Daca suferi de depresie postpartum, ti se va recomanda un anumit tratament astfel incat simptomele sa fie controlate si sa te poti bucura de copil.
Spre deoasebire de baby blues, simptomele in depresia postpartum sunt mai intense si dureaza mai mult, putand sa interfere cu abilitatea ta de a te ocupa de copil sau de a face alte activitati zilnice:
Lipsa poftei de mancare
Insomnia
Iritabilitate sau furie
Oboseala extrema
Absenta placerii
Sentimente de vinovatie, rusine sau lipsa de valoare
Modificari severe de dispozitie
Dificultate de a te atasa de copil
Ganduri ca iti vei rani copilul