Update octombrie 2, 2022 Autoritățile au intrat în alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat. 268 de persoane au fost înștiințate de evacuare dar majoritatea au refuzat să plece. 70 de persoane s-au autoevacuat, 14 au fost evacuate, restul au ales să rămână pe loc.
Șeful DSU, Raed Arafat, a plecat de urgență la barajul de la Tăul Mare, cel care s-ar putea surpa și inunda întreaga zonă din Roșia Montană. Arafat a explicat că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă, iar acesta a decis să nu-și asume niciun risc, iar populația să fie evacuată, anunță Stiripesurse.ro.
Șeful DSU a explicat că trebuie scăzut nivelul apei cu 5 metri, iar dacă această operațiune va reuși, atunci oamenii se pot întoarce în locuințe.
”Am discutat cu primul ministru, care este și șeful Comitetului pentru situații de Urgență, am discutat și cu ministrul de Interne, cu domnul Bode și am decis să nu ne asumăm absolut niciun risc. Am decis să începem evacuarea populației, iar pentru a securiza zona trebuie să scădem nivelul apei cu cel puțin 5 metri. Avem trei motopompe care pot ajunge aici, dar sunt pregătite și altele din județele limitrofe.
Întreaga operațiune ar trebui să dureze cel mult două, trei zile, iar dacă vom reuși să scădem nivelul apei cu 5 metri, atunci populația se va putea întoarce acasă în siguranță. ”, a spus Raed Arafat.
Oamenii refuză să părăsească zona
Zeci de oameni din Roșia Montană care locuiesc în avalul lacului de acumulare Tăul Mare şi-au părăsit casele în toiul nopţii. Autorităţile i-au evacuat preventiv. Totodată, pentru că informaţia să ajungă rapid la cât mai mulţi localnici, ISU Alba a transmis un mesaj RO-Alert, potrivit Stirile Pro Tv.
Localnic evacuat: „Ne-au spus că o să fim evacuați de aici până la Abrud. (Ce v-ați luat cu dumneavoastră?) Buletinele, actele și ce e pe noi. Restul am lăsat în casă tot. (Animalele?) Am dat numai drumul la câini.”
Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă.
În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.
În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.