Update octombrie 9, 2022 Politicienii își fac curaj că românii le vor apăra averile în caz de război. Poate ar fi bine ca politicienii să facă un sondaj. Vor fi câțiva care vor merge la război ca să-și apere țara dar la cum merg lucrurile, cei mai mulți nu vor dori să moară ca pentru ca politicienii să rămână cu averile făcute din furt pe timp e de pace. Mai ales că, la dotare, sunt mai aproape de stadiul armatei ruse decât cel al armatei din Ucraina. Ministrul Apărării Naţionale se declară convins că românii s-ar mobiliza să își apere țara în eventualitatea unui război.
“Aşa cum fac şi ucrainenii, eu sunt foarte sigur că românii ar răspunde, dacă ar fi cazul, să-şi apere ţara”, a spus Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV, potrivit Europa FM.
Potrivit șefului MApN, este în derulare un studiu privind calitatea resursei umane din Armată, a climatului şi moralului trupelor româneşti, ale cărui rezultate vor fi făcute publice în circa două luni.
Vasile Dîncu a menţionat că studiul cuprinde inclusiv întrebări despre condiţiile de muncă ale militarilor, despre ceea ce au nevoie aceştia. Potrivit oficialului, aceştia sunt chestionaţi dacă sunt mulţumiţi de meritocraţie, sistem, comandanţi, de modul în care pot da feedback sistemului.
În altă ordine de idei, Vasile Dîncu consideră că este imposibil să nu existe în România şi politicieni influenţaţi de Moscova, încă estimează că puţini lideri de primă mărime ar intra în această categorie.
“Politicieni de primă mărime cred că există puţini sau eu nu ştiu, dar este imposibil să nu existe şi oameni care să fie influenţaţi de Moscova. Sigur că există suspiciuni. Sigur că există o compatibilitate de viziune. (…) Există o serie de politicieni care critică mereu Occidentul, care îl critică, au criticat sau critică orientarea noastră spre NATO, forme de aşa numit suveranism, dar care este mai degrabă o opţiune de simpatie faţă de Rusia.
Pe de altă parte, există şi o obsesie a noastră să spunem că orice politician care are o viziune naţionalistă mai puternică este neapărat cu Rusia. A existat o perioadă în care erau mulţi oameni acuzaţi de asta şi uneori fără dovezi. Dar sfera de influenţă a Rusiei în România a crescut oarecum în ultima vreme, nu este foarte puternică faţă de alte ţări”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.
“Miniştrii ai Apărării cu care m-am împrietenit deja după un an de mandat, din această zonă, Europa Centrală şi de Est, ţări cum sunt cele din zona noastră, din jurul nostru, în Europa Centrala şi de Est, se plâng câteodată de o influenţă mult mai mare decât este în România.
În România am avut o singură cifră de la Eurobarometru care spunea că între 25% şi 30% dintre români consideră că se poate justifica invazia Rusiei în Ucraina. Dar asta nu este neapărat un indicator de simpatie, pentru că ei, unii dintre oameni, au înţeles întrebarea probabil că ruşii au găsit o justificare la chestiunea asta, nu că este normală justificarea pe care au găsit-o ei.
Oricum, aş putea să spun că influenţa Rusiei, simpatia faţă de Rusia în România este undeva sub 10%, ceea ce este foarte, foarte puţin faţă de ceea ce se întâmplă în zonă şi în Europa”, a afirmat Vasile Dîncu.
România este alături de Ucraina în demersurile sale de integrare în Europa şi NATO, a punctat ministrul.
“Spionajul rusesc este peste tot în Europa Centrală şi de Est. Evident, au fost teritorii care, din punct de vedere ideologic, au fost controlate de ruşi la un moment dat şi aşa cum am văzut că s-au construit filialele Sputnik în Chişinău sau la Bucureşti, cum vedem asociaţii culturale care pot să funcţioneze ca mască pentru spionajul rusesc. Nu Ministerul Apărării Naţionale se ocupă în principal de acest lucru.
Este o altă instituţie care monitorizează atent toate mişcările posibile. Nu am avut evenimente care să fi fost disfuncţionale şi care să creeze conflicte diplomatice mai mici sau mai mari”, a arătat Vasile Dîncu.