Update octombrie 4, 2022 Marinela Ardelean a primit în anul 2014 titlul de „Cel mai bun somelier din România“. Ea a făcut Dreptul, însă și-a continuat studiile cu un master în management și un doctorat în marketing, ca în prezent să fie una dintre cele mai cunoscute voci ale promovării vinului românesc peste hotare.
De asemenea, ea este profesor în Roma, la Italian Chef Academy și co-fondatoarea RO-Wine, singurul festival dedicat vinului, destinat atât specialiștilor, cât și amatorilor.
Marinela Ardelean a vorbit pentru Weekend Adevărul despre vinul băut de români și cel făcut în curte:
„Avem și vin bun, și cele mai bune condiții să facem mult vin bun. Doar că, în conștiința populară, vinul bun este cel făcut în curtea bunicului – ceea ce, cu mici excepții, este complet fals. Și nu doar fals, ci, deseori, periculos pentru sănătate. Avem vinuri bune, foarte bune și excelente, dar avem o clasă de consumatori încă insuficient educată pentru a realiza care este și care nu este un vin de calitate”.
Despre gusturile românilor în materie de vin, Marinela Ardelean a spus: „Încep să consume vinuri bune. Problema mare rămâne vinul de pe marginea drumului – nu cel bun, pentru că există și așa ceva, ci vinurile defecte, vinurile din hibrizi direct de la producători și alte lichide care nu merită numele de vin, dar care acoperă, teoretic, o bună parte din piață. Și nu sunt nici fiscalizate, ceea ce înseamnă și concurență neloială, nu doar atac la sănătatea consumatorilor.
Chiar recent citeam, în presa centrală, un elogiu la adresa vinului bun, de buturugă, într-un articol care explica de ce vinurile adevăraților producători sunt „poșirci“ făcute din prafuri. Cred că cel care a scris acel editorial, și care se ascunde în spatele unui pseudonim, nici măcar nu înțelege cât de mult rău poate face, cât de mult ține pe loc o industrie și o clasă de consumatori, întărind prejudecăți nefondate și răspândind informații false”.