Update septembrie 7, 2022 Școala din satul Mihai Viteazu, jud. Botoșani, a fost reabilitată și s-au făcut toalete în interior, deși în comună nu există rețea publică de alimentare cu apă. În sat există o singură fântână care încă nu a secat.
Satul nu a avut niciodată apă potabilă, iar localnicii s-au descurcat cum au putut din fântânile care seacă una după alta. Fără apă a rămas și fântâna din care se alimenta școala din sat, acolo unde învață aproximativ 30 de școlari și preșcolari.
Deși Primăria a investit o sumă consistentă pentru reabilitarea școlii și implicit cu amenajarea toaletelor interioare, la robinete curge apă doar când plouă și se mai umple fântâna. Evident, nu poate fi vorba de apă potabilă. Situația este salvată de femeia de serviciu care aduce apă cu gălețile de la fântâna din fața bisericii, transmite botosaneanul.ro.
„În Ungureni nu există apă potabilă, prin conducte. Noi de la fântână luăm apă. Așa și școala a fost racordată la o fântână din sat, cu hidrofor. Dar problema este că pe la noi nu prea mai este apă nici în fântâni”, spune un localnic din Mihai Viteazu.
În aceste condiții, copiii sunt nevoiți să aducă apă potabilă de acasă, în sticluțe. Ca să folosească toaletele pentru care s-au cheltuit bani guvernamentali, îi ajută femeia de serviciu, care aduce apă cu gălețile de la fântâna din fața bisericii, în principal pentru spălat pe mâini.
„Nu avem apă în satul Mihai Viteazul, asta este realitatea. Școala nu are apă mai ales din cauza secetei. Aduce femeia de serviciu”, spune Alexandru Dascaliu, directorul Liceului Plopenii Mari, din Ungureni, structură de care aparține școala din Mihai Viteazu.
Oamenii din sat spun că mereu a fost problemă cu apa și nu mai trag speranță că vor avea condiții decente de viață, mai ales pentru copiii lor la școală. „Numai la noi se poate așa ceva, vă jur! Unde nu sunt WC-uri în școală este apă, acolo unde sunt WC-uri în școală nu este apă. Ca la comedie. Numai că nouă nu ne vine să râdem. Merg copiii cu apă în sticlă”, spune o localnică din Mihai Viteazu.