Update septembrie 14, 2022 Se anunță o iarnă grea pentru cei care nu sunt racordați la gaze. Curentul electric se scumpește iar guvernul a redus plafonul pentru prețul compensat.
Cei care locuiesc la casă şi folosesc hidrofoare, ori au în apartamente echipamente de încălzire electrice, sunt îngroziţi de ce va urma. Pentru aceştia, facturile vor fi uriaşe pentru că depăşesc cu mult pragul de 255 de kilowaţi. Aşa că mulţi au început să facă economie.
Dan Grecu: „Apă caldă, am redus la minim boilerul, nu mai facem baie, facem doar duș cu apă călâie, să ne putem încadra, am înlocuit toate becurile, sunt leduri, frigiderul e pe cel mai economic mod, am luat tot felul de măsuri.
Cel mai mult consumă boilerul electric vreo doi kw pe oră, cu care încălzim apa, avem plita pe inducţie. Centrala cu încălzire pe lemne, cu trei motoare, vreo doi kw, pompe care duc apa să încălzească radiatoarele şi celelalte maşini de spălat, cuptor cu microunde, maşină de spălat vase, problema e că nu avem gaz în localitatea noastră, deşi e un cartier rezidențial, totul e pe energie electrică.”
Bărbatul ştie că, deşi face acum economie, acest lucru nu se va reflecta şi în facturi, pentru că acestea se bazează pe consumul mediu de anul trecut. Acum, pragul până la care este plafonat tariful a scăzut la 255 de kwh, potrivit Stirile Pro Tv.
Cât consumă un boiler electric
De exemplu, un boiler electric de 80 de litri, potrivit pentru o familie cu trei-patru membri, consumă, în medie, 1,8 kw pe oră. Dacă este folosit trei ore pe zi, ajungem la un consum lunar de 160 kwh. Un hidrofor la o utilizare de trei ore zilnic, ajunge la 100 kwh pe lună. Centrala electrică pentru încălzire consumă cel mai mult până la 1.100 kwh lunar. Centrala pe gaz consumă șapte kwh lunar.
Pentru 4 kWh în plus plătim şi cu 307 lei mai mult
Canicula din vară nu i-a ajutat pe români să facă economie la energie electrică. Cine a vrut răcoare şi a dat drumul la aerul condiţionat e nevoit cum să-şi reorganizeze bugetul. Mulţi au depăşit plafonul de 300 Kilowaţi oră într-o lună, iar facturile nu s-au mai încadrat pentru varianta compensării, anunță Observator Tv.
Florian, consumator casnic: Până să plafoneze preţul la energia electrică, plăteam în jur de 150-200 de lei pe lună. Au venit facturi la energia electrică şi de 800 de lei. Am aceleaşi electrocasnice de ultimă generaţie, nu am nimic în plus. În această vară mi-am montat şi eu aer condiţionat pe care l-am folosit mai puţin să nu consum mult.
În situaţia lui Florian sunt aproximativ 20 la sută dintre consumatori, care plătesc acum facturi la preţul din contract. Este foarte important să fim atenţi la consum, pentru că o diferenţă de doar câţiva kilowaţi poate dubla factura la electricitate.
De exemplu, dacă am consumat într-o lună 298 de kWh, sub limita pentru plafonare, avem de plătit 238 de lei. Dacă am consumat câţiva kilowati în plus, să zicem 302 kWh, am primit o factură de 545 de lei. Practic, pentru o diferenţă de 4 kWh, plătim cu 307 lei mai mult. Facturile care vor veni din septembrie încolo vor fi şi mai mari. Pragul de consum a fost redus de la 300 la 255 de kWh.
Corneliu Bodea, expert în energie: Cei care depăşesc vor plăti un preţ mare şi facturile vor fi mari, cel puţin şi în această iarnă până când, sperăm noi, preţurile îşi vor reveni. Este suficient să ai un milion de persoane care primesc facturi poate de 2 sau de 3 ori mai mari ca anul trecut.
Cei câţiva kilowaţi care pot face diferenţa între factura plafonată şi factura la preţ întreg pot fi evitaţi renunţând la confort sau prin măsuri de eficienţă energetică.