Update septembrie 17, 2022 În supermarketurile din Italia au apărut chipsurile cu făină de insecte. În România s-a inventat pâinea cu făină de greieri, încă de anul trecut.
Sunt chipsuri cu făină de insecte produse de Fucibo, o companie din provincia Vicenza: chipsurile conțin 10% larve de Tenebrio molitor (larvă galbenă din făină) sub formă de praf. Compania: „Insectele comestibile sunt gustoase, o sursă de proteine complete”, anunță Gazeta Romanesca.
În țara care se mândrește cu una dintre cele mai importante tradiții culinare din lume, chipsurile cu făină de insecte și-au făcut loc în comerțul alimentar, scrie Corriere della Sera.
După cum se menționează pe ambalajele expuse în supermarketuri, chipsurile conțin făină de porumb, făină de linte (15%), 10% larve de Tenebrio molitor (larve de făină galbenă) sub formă de pudră, ulei de floarea-soarelui, arome naturale și sare.
Compania din Vicenza, care vinde aceste produse online și care a început recent să aprovizioneze unele supermarketuri, a explicat pe site-ul său motivele pentru care insectele ar trebui consumate.
„Insectele comestibile sunt gustoase, fiecare tip are propria sa aromă, o nuanță caracteristică, în unele cazuri foarte ușoară, în altele mai prezentă. În starea lor naturală, mulți le asociază gustul cu cel al nucilor prăjite, al migdalelor, dar, desigur, pot fi aromatizate după bunul plac.
Sunt hrănitoare, deoarece conțin toți nutrienții esențiali, în special proteine complete, grăsimi, fier și zinc. Acestea sunt versatile și durabile, deoarece sunt mult mai eficiente decât animalele pe care le creștem în prezent în ceea ce privește transformarea alimentelor pe care le consumă în proteine.
Au nevoie de puțin spațiu și de puțină apă pentru a fi crescute, se reproduc rapid, iar ciclul lor de viață implică foarte puține emisii de gaze cu efect de seră. În cele din urmă, acestea se încadrează în economia circulară” spun producătorii.
Compania produce și biscuiți cu făină de insecte
Printre altele, compania produce și biscuiți cu făină de insecte. Este greu de spus, în acest moment, dacă aceste produse vor intra în tradiția culinară din Brescia. Deși, în era globalizării, astfel de alimente ar putea fi cumpărate de mai mulți cetățeni străini care erau deja obișnuiți să mănânce mese pe bază de insecte în țările lor de origine.
Între timp, compania din Vicenza, mizând pe comunicare, a încercat să evidențieze valoarea nutritivă a acestui tip de chipsuri: „Insectele sunt o sursă de proteine complete, fier, vitamine. De asemenea, sunt incredibil de durabile, deoarece necesită mai puțină apă, mai puțină hrană și mai puțin sol decât creșterea tradițională a animalelor (bovine, porcine, ovine, păsări de curte)”.
Pâinea din făină de greieri. Primele franzele din România care conţin acest ingredient, produse la Iaşi
Încă din primăvara anului trecut, într-o vreme în care, în România, nu se discuta atât de mult despre înlocuirea cărnii cu insectele, studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi au produs prima pâine din făină de greieri.
Prima pâine din făină de greieri este, deocamdată, în faza de testare. Producătorii dau asigurări că gustul pâinii din făină de greieri nu diferă cu nimic de gustul celei din făină de grâu. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare decât pâinea din făină de grâu. Şi asta întrucât 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine.
„Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten.
Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru. Din punct de vedere nutritiv, acest produs este îmbunătățit în ceea ce privește conținutul în proteine, vitamina B12, fier și fibre. Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată.
Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pâine în premieră și are un gust foarte bun. Acest produs poate reprezenta o soluție pentru alimentația planetei în viitor, având în vedere că proteina prezentă în făina de greieri este completă, la fel cum se găsește în pește, carne, produse lactate, ouă, deoarece conține toți aminoacizii esențiali”, spune Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, potrivit RTV.