Update august 29, 2022 Vloggerul Selly, implicat în campania de popularizare a carierei de militar, spune că, în generaţia sa, se observă fuga de muncă, în special faţă de unele meserii.
“Din păcate, în generaţia mea, a început să fie fuga asta de muncă şi mai ales de aceste meserii considerate “munca de jos”.
Nu mă refer la armată aici, dar, în general, orice presupune un efort fizic ajunge să fie considerat ca o meserie pe care nimeni nu şi-o doreste şi e o problemă asta.
Se simte în forţa de muncă, în nivelul de tineri care să vină şi la aceste meserii. Nu putem să avem toţi joburi de birou“, a spus vloggerul Andrei Şelaru, cunoscut ca Selly, citat de antena3.ro.
Tânărul spune că se simte discriminarea în meserii, inclusiv prin modul în care te adresezi unui angajat.
Vloggerul Selly consideră că “armata este un job foarte nişat, nu toată lumea e făcută pentru armată.
Dar cred că în continuare sunt foarte mulţi tineri care aleg cariera militară”, a continuat Selly.
eJobs: Anul 2022 a revitalizat piaţa muncii pentru startup-uri şi companiile mici: peste 100.000 de joburi noi în primele 8 luni ale anului şi aproape 2,5 milioane de aplicări
Anul 2022 a marcat o revenire puternică pe piaţa muncii nu doar pentru marii angajatori, care au scos în piaţă un număr record de joburi, ci şi pentru business-urile mici, peste 100.000 de locuri de muncă fiind postate în primele opti luni pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri, nivel similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decât în 2020 şi 2021.
Cele mai multe joburi au venit de la angajatorii din servicii, urmaţi de cei din retail, transport / logistică, import / export şi turism, scrie Ziarul Financiar.
Iunie a fost luna cea mai prolifică pentru acest segment de companii, însă este de aşteptat ca din toamnă să crească din nou numărul de oferte pentru candidaţi.
Bucureştiul, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi au fost oraşele cu cele mai multe start-up-uri care au căutat să-şi mărească echipele.
„Practic, unul din trei joburi postate de la începutul anului şi până acum au fost din sectorul angajatorilor mici, cu maximum 50 de angajaţi. Au fost peste 10.000 de companii care au făcut angajări. Vorbim fie de business-uri nou înfiinţate, fie de business-uri care anul acesta şi-au reluat activitatea la cote normale sau chiar au accelerat-o. Foarte interesant este faptul că, dacă în 2020 şi 2021, pentru această categorie de angajatori aveam un procent mare de joburi remote, acum vedem o pondere marginală din totalul locurilor de muncă disponibile, aproximativ 8%”, spune Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs.