Update iulie 1, 2022 Guvernul anunță o nouă taxă. Românii care conduc vehicule pe motorină sau benzină, dar şi cei care au centrale de apartament vor plăti o taxă de carbon, începând cu anul 2027.
Decizia, anunţată de ministrul Mediului, a fost adoptată la nivelul Uniunii Europene, deşi mai multe state au contestat-o. Potrivit ministrului Mediului, taxele pe litrul de combustibil se vor situa între 50 de bani şi un leu, informează observatornews.ro.
Tara noastră va fi o ţară beneficiară. Vom plăti un miliard de euro, dar vom primi – în loc – şase. Cele şase miliarde de euro vor proveni din Fondul Social de Climă, iar suma va fi folosită pentru a face tranziţia spre variante ecologice.
Dar, din banii primiţi de la Uniunea Europeană, statul va putea folosi 35 la sută pentru a compensa plata taxei pentru fiecare cetăţean în parte.
Programul care începe în 2027, va dura 8 ani, timp în care România va trebui să devină din ce în ce mai verde.
“Taxă nouă. Europa, în momentul de față, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. (…) Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru Fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenție sau sub formă de sprijin pentru tranziție, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluții, pompe de căldură, fotovoltaice ș.a.m.d.”, a afirmat Tanczos Barna, citat de profit.ro.
“România va beneficia de aproape șase miliarde de euro din acest Fond social de climă, o să fim o țară net beneficiară, adică vom contribui cu un miliard, vom primi șase – groso modo, o să fie 5,8 – 5,9, probabil în plaja aceea – vom putea folosi 35% din acest fond pentru a compensa la nivelul cetățenilor plata taxei, adică în familiile unde veniturile se situează la un anumit nivel, nu s-a stabilit încă nivelul acesta, se va putea veni cu un sprijin direct la cetățean, la familie, la gospodărie pentru a acoperi acest plus de cheltuială. În plus, din diferența de 65% se pot finanța diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon”, a explicat Tanczos Barna.