Update iulie 12, 2022 Disperare printre cei care au ales totuși să meargă pe litoralul românesc. Plaja din Saturn a fost invadată de alge. Plantele marine au format munţi şi, cum stau în soare, au început să miroasă urât, spre nemulţumirea turiştilor. Autorităţile spun însă că problema nu e atât de gravă deocamdată şi susţin că algele pot fi adunate de pe malul mării doar seara, când oamenii pleacă de pe plaje.
Dacă cei mici au luat-o ca pe o joacă, adulţii au fost dezamăgiţi şi furioşi că nu a intervenit nimeni. ”Să ştiţi că nu e normal, am plătit nişte bani să avem nişte condiţii, la hotel de patru stele”, se plânge un bărbat. ”Muşte, miros … (Hotelul a răspuns) că nu e datoria lui, că e datoria Apelor Române. Dar nu vine nimeni. Banii noi i-am plătit”, adaugă el, potrivit observatornews.ro
”E un disconfort, totuşi”, spune o femeie. ”Și un miros. Sper din tot sufletul ca mâine să fie curat”. ”E ultimul an în care mai vin în România, sunt dezamăgit total”, declară un bărbat. ”Nu ştim ce să facem, stăm cu copiii aici, în infecţiile astea, nu mi se pare normal”.
Alţii au fost mai împăciuitori. ”În apă e OK, dar nu e OK ce se vede aici, pe mal, pe plajă”, crede un român. ”Sunt câteva alge, dar e totul OK. Nu ne deranjează”, mărturisește o femeie.
Deşi administratorii plajelor private au datoria să le păstreze curate, angajaţii de la Apele Române sunt obligaţi, conform legii, să cureţe algele. Nu o pot face însă pe timpul zilei. ”Vor fi luate tocmai diseară, după ce nu mai sunt turişti. În timpul zilei nu se poate interveni că le luăm cu utilajele”, explică Hristu Uzun, Apele Române. Algele nu sunt un pericol pentru sănătate, însă ”dacă rămân o noapte, două, pe căldurile astea de 30-35 de grade încep să emane un miros foarte urât”.
Atunci când marea e foarte agitată, așa cum a fost în acest weekend, algele sunt smulse de pe fundul mării și sunt purtate de valuri până la mal. ”Este ceva normal. Este un fenomen normal, obișnuit, prin care lumina solară împreună cu nutrienții din Marea Neagră determină înfloriri algale – așa se numesc ele”, spune Adrian Bîlbă, biolog.
Cele mai multe alge se adună în stațiunile din sudul litoralului. Pe cât sunt de deranjante pentru turiști, pe atât sunt de sănătoase pentru biodiversitatea Mării Negre.
Hotelierii de pe litoral pregătesc un nou val de scumpiri. Cât ajunge să coste o noapte de cazare la malul mării
Tarifele la cazare pe litoralul românesc cresc odată ce ne apropiem de luna august, considerată de toată lumea ca fiind vârf de sezon. În numai două săptămâni, litoralul a cunoscut două valuri de scumpiri: primul val a fost în jurul datei de 1 iulie, iar al doilea val în jurul weekendului 8-10 iulie.
Hotelierii de pe litoral pregătesc acum cel de-al treilea val al scumpirilor, programat pe 15 iulie, când tarifele vor fi, în majoritatea cazurilor, cele de vârf de sezon. Se observă că preţul unei nopţi de cazare va fi cu 20-30% mai mare de la mijlocul lui cuptor decât preţul afişat de hotelieri în urmă cu două săptămâni, informează adevarul.ro.
Tarifele stabilite pe 15 iulie vor fi păstrate, în majoritatea cazurilor, până în a doua jumătate a lunii august. Abia atunci vor fi primele scăderi de preţuri pe litoral. În fiecare vară se întâmplă acest lucru deoarece, spun hotelierii, creşte cererea, iar oferta, implicit preţul, ţine cont de acest lucru.
Opiniile românilor sunt împărţite, dar majoritatea arată că litoralul românesc este scump în comparaţie cu destinaţii similare din străinătate, iar serviciile de la noi lasă de dorit.
„În Grecia am rezervare cu 2.450 lei, trei adulţi, şapte nopţi cu mic dejun inclus. La Costineşti mi-au cerut 2.800 lei doar cazarea. Din Timişoara am aceiaşi distanţă de parcurs cu maşina”, explică o turistă. „De ce să te duci în Mamaia unde te jupoaie? Eu merg de ani de zile în sudul litoralului. Marea e aceeaşi, preţurile diferă”, spune altcineva.