Update iulie 13, 2022 Litoralul românesc se confruntă cu furtuna perfectă ce poate duce la falimentul multor hotelieri. Prețuri uriașe, lipsa forței de muncă, activitate doar două luni pe an, Se caută barmani, ospătari, cameriste sau bucătari, iar salariile pot ajunge chiar şi până la o mie de euro. Chiar şi aşa, oamenii nu par deloc interesaţi să muncească în industria HoReCa.
Un hotelier de pe litoral a avut o surpriză total neplăcută, după ce a postat un anunţ de angajare. În loc să primească CV-uri, omul s-a trezit cu reacţii amuzante.
„Aici am postat anunțul, căutând cameristă, iar mai jos sunt răspunsuri care pur și simplu m-au șocat. Reacții amuzate. Nu înțeleg ce este atât de amuzant la un salariu de 4.000 de lei pe lună.
Într-adevăr, lipsa de personal este una cruntă, față de ultimii ani. Am postat un anunț căutând o cameristă pentru o pensiune de 15 camere și am primit numai comentarii răutăcioase, cum că salariul ar fi mic. Pentru 4.000 de lei au spus că nu vor să vină.
Vom fi nevoiți și mama mea și fratele meu și eu și nevasta mea, toată familia ca să ținem afacerea. Că două luni pe an, atât avem”, a declarat Enache Calabache pentru Dobrogea TV.
Litoralul duce lipsă de 20.000 lucrători
Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii
străini, dar și către studenții și elevii care vor serviciu în vacanță. În acest sezon, cel mai probabil, toate unitățile de
cazare vor avea angajați luați de pe băncile școlilor. Pe Litoral este nevoie de 20 de mii de muncitori sezonieri, iar în
turism, în toată țara, deficitul este de 50 de mii de oameni, anunță Prima TV.
Patronatele din turism susțin că angajații românii calificați în domeniu sunt din ce în ce mai rari pentru că pleacă la rândul
lor pentru salarii mai bune afară.
Potrivit patronatelor, pe litoral este nevoie de zeci de mii de angajați. Cum românii nu sunt interesați, hotelierii spun că
vor încerca să umple golurile cu elevi si cu studenti ce vor sa lucreze in vacanta.
Cererea este atât de mare, încât unii hotelieri și manageri de restaurant așteaptă angajați din toata tara. Conform firmelor
de recrutare, pe litoral este nevoie de grădinari, electricieni, beach boy sau salvamari pentru piscine.
Pe litoral, 6o% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească. Situaţia dă
mari bătăi de cap patronilor, mai ales că urmează lunile iulie si august când este vârf de sezon.
Lider al patronatului din turism: ”Nu aș spune că sunt prețuri exagerate la ora actuală pe litoralul românesc”
Litoralul românesc a atras multe critici în ultima perioadă după ce s-au viralizat în mediul online note de plată uriașe, prețuri de 200 de lei pentru întinderea unui cearceaf pe plajă, sau parcarea în Mamaia care duce la 100 de lei pe zi.
Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat pentru Ziare.com că astfel de cazuri semnalate sunt excepții care au panicat turiștii și că litoralul românesc este accesibil pentru toate buzunarele.
”Turiștii au fost panicați de anumite știri care au prezentat excepții – prețuri exagerat de mari, parcarea 100 lei / zi în Mamaia etc. Litoralul românesc are prețuri pentru toate buzunarele, de la mici la foarte mari. Românii sunt panicați și de prețul benzinei. Păcat că mulți hotelieri au investit în modernizare, au apărut investiții noi, dar turiștii încă nu iau decizia de a rezerva. Este posibil să asistăm la mai multe rezervări last minute decât de obicei pentru litoralul românesc, deși înscrierile timpurii sunt cea mai bună variantă”, explică Traian Bădulescu pentru ziare.com.
Consultantul în turism spune că există o scădere față de anul precedent, însă nu este vorba despre calitatea slabă a serviciilor, sau a prețurilor exagerate, ci de faptul că în acest an nu au mai existat aproape deloc restricții impuse în contextul pandemiei de coronavirus, drept urmare mulți turiști au preferat să își petreacă concediile în afara granițelor țării.