Update iulie 28, 2022 Mihai Trăistariu neagă lipsa turiștilor de la mare și spune că toată discuția despre prețurile enorme de pe litoral nu este decât o încercare de manipulare pentru că, spune el, majoritatea prețurilor sunt la fel ca în restul țării, scrie wowbiz.ro.
Ca să nu-și cheltuiască toate economiile pentru o săptămână la mare, Trăistariu le recomandă turiștilor să aleagă mereu autoservirile, pentru că acestea reprezintă cea mai ieftină variantă.
De asemenea, artistul are o recomandare și pentru proprietarii de hoteluri și pensiuni. Cântărețul crede că aceștia ar trebui să instaleze în fiecare cameră și câte o mică bucătărie. Astfel, turiștii ar avea la dispoziție și opțiunea de a-și pregăti chiar ei masa, ceea ce ar reduce dramatic sumele pe care românii le-ar da pe mâncare în timp ce se află în vacanță.
„Se spune că tendința este spre apartamente pentru că omul nu vrea să mai depindă de restaurante. Poate că la restaurant costă, aici da. La mine toți gătesc. Eu îi văd, toată lumea își face ciorbe, tocănițe, ce își mai fac acolo. Nu știu ce să zic, dar este o tendință către apartamente și hotelurile rămân cumva în urmă. Stațiunea Mamaia, cea veche, care era foarte în vogă acum 10 ani, este doar cu hoteluri. Dar probabil că și acolo patronii o să se orienteze, o să schimbe camerele și o să adauge o bucătărie mică, ceva. Într-adevăr, omul tinde să nu mai meargă la restaurante ca să nu își arunce banii.
În plus, sunt parcările din Mamaia. În Mamaia Nord parcarea este gratuită, în cealaltă parte este 100 de lei pe zi. Este groaznic. Șezlongurile, la fel. Dacă vrei la malul mării, te costă 100 de lei. Totuși, își bat joc. La Mamaia Nord este 35 de lei. De asta Mamaia Nord este râvnită și căutată, stațiunea este nouă și prețurile nu sunt chiar așa de mari. Eu stau la terase aproape zilnic cu prietenii. O cafea este 7 lei, cum este peste tot. Nu este nimic scump.”, a declarat Mihai Trăistariu pentru Ego.ro.
Mihai Trăistariu spune că personal nu duce lipsa turiștilor. Artistul a precizat că el a avut chiar și anul acesta apartamentele rezervate în fiecare zi începând cu jumătatea lunii iunie, însă cântărețul a precizat că nu a majorat prețul pentru o noapte de cazare, comparativ cu anul trecut.
De asemenea, artistul spune că pentru el vara aceasta a fost de bun augur, pentru că a avut parte chiar de mai mulți turiști decât anul trecut.
„Eu am apartamente în Mamaia Nord. În 2020, când le-am deschis vara, au fost la jumătate. Anul trecut au fost trei sferturi, iar anul acesta este plin. Mă sună multă lume și trebuie să refuz pentru că nu mai am loc. Nu știu unde este gol, când eu am zi de zi plin. De pe 15 iunie nu am avut nicio zi goală și am 6 apartamente. Prețurile le-am păstrat ca anul trecut. Când văd zvonuri și știri că s-a golit. Mamaia Nord este plină, nu mai am loc în fața blocului ca să parchez, duc mașina la vreo 300 de metri. În weekend se dublează numărul de turiști, probabil vin cei din București.
Chiar și în timpul săptămânii, mie mi se pare că este plin. Eu, de exemplu, dau un apartament în vârful sezonului cu 350 de lei. Adică, ce este scump la 350 de lei? Stau și câte 7 în apartament, eu i-am lăsat, au stat și câte 9. Dacă stăteau la un hotel, trebuia să își ia mai multe camere duble. La mine stau câți vor, nu le-am pus limită. Deci 350 de lei este foarte ieftin.”, a mai spus artistul pentru sursa citată.
Tone de gunoaie pe plajă, pe litoralul românesc
În timp ce turiștii reproșează că nu găsesc suficiente coșuri de gunoi pe plajele de pe litoralul românesc, lasă în urmă zeci de tone de gunoi.
”Vreau să vă povestesc ce mi s-a întâmplat în urmă cu câteva minute pe plaja din Mamaia. Încercam să realizăm acest material și am întâlnit un tânăr care și-a abandonat 3 sticle de bere, pe care, evident, le băuse ceva mai devreme, undeva între pietrele de pe dig. L-am întrebat, evident, de ce le-a abandonat acolo. Nu a avut niciun răspuns. Ne-a întors spatele și și-a văzut de drum. Asta în condițiile în care coșul de gunoi era la aproximativ 20 de metri distanță.
Nici măcar nu a avut bunul simț să se întoarcă, să le ia și să le ducă la coș, chiar și după ce i-am atras noi atenția. Și să știți că sunt foarte multe cazuri de acest gen pe plajă. Mulți turiști vin, se bucură de soare și de mare, iar când pleacă, uită să-și ia cu ei și deșeurile provenite, sigur, în urma consumului de diverse alimente sau băuturi pe plajă. Pentru că, da, poate să nu existe un coș lângă ei, dar asta nu înseamnă că nu-ți poți lua acele deșeuri și ulterior să le depozitezi în locurile special amenajate.
Potrivit statisticilor, cele mai multe deșeuri lăsate în urmă de către turiști sunt din plastic și aici vorbim de acele peturi, dar și de pungi, de bidoane, de găleți. De asemenea, se regăsesc foarte multe deșeuri din metal și lemn procesat, acele tacâmuri pe care le abandonează turiștii, furculițe, cuțite sau linguri din lemn pe care le folosesc unii agenți economici.
Mai grav este însă că multe dintre aceste deșeuri ajung și în apă și sunt ingerate de către pești și atunci noi, la un moment dat, o să ajungem să consumăm mai degrabă plastic decât pește, motiv pentru care specialiștii ne avertizează și ne sfătuiesc mai degrabă ca atunci când mergem la plajă să ne luăm cu noi și acei saci menajeri, iar la finalul zilei de plajă să ne punem acolo deșeurile și ulterior să le depozităm unde trebuie” a spus reporterul Antena3, Cătălina Buzoianu, în direct.